Lajčak u poseti manastiru Gračanica

Lajček u Gračanici
FOTO: Eparhija Raško-prizrenska

Slovački ministar spoljnih poslova, Miroslav Lajčak, posetio je juče manastir Gračanicu gde ga je primio iguman manastira Draganac arhimandrit Ilarion (Lupulović), saopštila je Raško-prizrenska eparhija. 

Kršenja zakona u vezi sa manastirskom zemljom

Otac Ilarion je slovačkog šefa diplomatije upoznao sa situacijom u kojoj žive Srbi i Srpska Pravoslavna Crkva na Kosovu i Metohiju, posebno se osvrnuvši na „flagrantna kršenja postojećih kosovskih zakona, naročito u slučaju sprečavanja izvršenja odluke Ustavnog suda Kosova u vezi sa zemljom manastira Visoki Dečani“, navodi se u saopštenju Eparhije.

Crkva protiv podele – za nas to nije politički stav već briga za narod

Takođe ga je upoznao sa stavom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC sa prethodna tri zasedanja u kojima se SPC decidno suprotstavila idejama etničko-teritorijalne podele na KiM i priznanja Kosova, objasnivši da to, kako se navodi u saopštenju, „nije političko motivisan stav, već stav koji proističe iz duboke pastirske brige za verni narod i svetinje koji su već 20 posleratnih godina posebno ugroženi na ovom prostoru“.

Lajčak se, takođe, zajedno sa šefom OEBS-a, Janom Bratuom, juče u Mitrovici sastao sa predstavnicima Srpske liste, a kako prenosi Radio Kontakt plus, na sastanku je bilo reči o položaju i problemima srpskog naroda na Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.