Vučić: Amerika želi glavnu ulogu, Haradinaj srećan zbog odlaganja Pariza

Vučić Minsk
FOTO: Printscreen/Youtube/Pink

Albanci mogu 4.000 Amerikanaca da dovedu, i 40.000 i 400 miliona, sve da ih dovedu priznajte Kosovo a dobićete ništa – neće da se desi, poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić za televiziju Pink ovog jutra iz Minska. Sa druge strane, Vučić se juče sastao i sa premijerom Rusije, Dmitrijem Medvedevim, koji mu je potvrdio da će „Rusija i ubuduće imati veoma značajnu ulogu u zaštiti teritorijalnog intregriteta i celovitosti Srbije“, a razgovarali su i još „o nekim konkretnim detaljima“, o kojima, predsednik Srbije nije mogao da govori za javnost. Komentarišući odlaganje samita u Parizu, kaže da to „nije poraz Francuske i Nemačke“ kako to mnogi u svetu vide, ali je ipak stvorena „teška situacija za sve“, a između ostalog i zbog toga što „Haradinaj vodi hajku protiv Srba za koje govori da su protiv države Kosovo“.

Američki profesor, Edvard Džozef, komentarišući odlaganje samita u Parizu u intervjuu za Glas Amerike juče je poručio da to predstavlja signal da se SAD uključuju u dijalog.

Na pitanje novinara da li su ovi navodi tačni, predsednik Srbije odgovara da je Džozef ozbiljan čovek, koji „nikad nije bio blizak našim stavovima, naprotiv, ali svakako nije za potcenjivanje“.

Haradinaj srećan zbog odlaganja samita u Parizu

„Amerika želi glavnu ulogu, ali za Srbiju je nemoguće da svi koji žele glavnu ulogu, da imaju, da su oni koji su priznali nezavisnost Kosova, tako da polako. Ovo je pokazalo nešto drugo, nije ovo poraz Francuske i Nemačke kako mnogi u svetu koji govore kako bi oni u stvari želeli da nacrtaju da jeste“, poručio je predsednik Srbije ovoga jutra iz Minska govoreći o odlaganju Samita u Parizu kojem su trebale da prisustvuju osim francuskog predsednika i nemačke kancelarke predstavnici Beograda i Prištine.

Ja nisam srećan zbog odlaganja Pariza kao što je Haradinaj srećan, on je očigledno želeo da na svaki način stavi do znanja Amerikancima da je on taj koji želi Amerikance da odlučuju o svemu, a ne Francuze i Nemce, pa dobro, lepo, i Srbija ima makar pravo na kovertirani potez

„Haradinaj vodi hajku protiv Srba koji su protiv države Kosova“

„Ovo je teška situacija za sve nas, teška situacija za Srbiju“, dodaje predsednik, a kao razlog za to, između ostalog, vidi „Haradinajevo vođenje hajke protiv Srba za koje govori da su protiv države Kosova“.

Pa svi su protiv države Kosovo, samo što neki smeju da mu kažu, a neki ne smeju, svi su, super, pobijte ceo narod ako vam je to ideja

Vučić se kratko osvrnuo i na optužbe koje je Haradinaj juče izneo protiv grupe srpskih privrednika i bivše civilne zaštite o tome da navodno planiraju da izazovu humanitarnu krizu na Severu, opisujući to kao crtanje mete, ali i da je razlog za to što Srbiji nikad bolje nije išlo a Albancima se to ne sviđa.

Kosovski premijer juče je optužio grupu srpskih privrednika sa Severa Kosova, navodeći na Fejsbuku njihova imena, i bivšu Civilnu zaštitu da u koordinaciji sa zvaničnim Beogradom navodno „pokušavaju da prikažu humanitarnu katastrofu“ time što „prazne radnje gde se ne mogu naći ni osnovni artikli poreklom iz Srbije“.

„Ništa ne razumem šta pričaju, ali to govori o njihovoj nervozi, i to citiranje imena Srba koji im se suprotstavljaju i stavljanje mete na njihovu glavu, jasno govori koliko je neodgovorno ponašanje Haradinaja“, rekao je Vučić.

„Za razvijanje Srbije potrebno kompromisno rešenje, to Albanci pokušavaju da koriste“

Suština, po predsedniku, je u tome što „Albanci znaju da Srbija danas živi svoje najbolje vreme“, i znaju da se Srbiji žuri u dalji progres, međutim „za sve to potrebno je kompromisno rešenje sa Kosovom“, dok tu situaciju „Priština pokušava da koristi“, poručio je Vučić.

„Oni znaju da se nama žuri u još brži ekonomski razvoj, oni znaju da nam se žuri, da nam se hita da Srbiju razvijemo, da napravimo da bude još uspešnija, da otvorimo još više fabrika, da krenemo i u veštačku inteligenciju, da sledeće godine pokušamo ili za dve godine da pokušamo da izvozom softvera dostignemo izvoz poljoprivrednih proizvoda. Za sve to vam je potrebna stabilna politička situacija, za sve to vam je potrebno kompromisno rešenje, i oni to pokušavaju da koriste“.

Međutim, „iako se Srbiji žuri“, Vučić dodaje da to „ne znači da možete da ponižavate Srbiju i da nipodaštavate naše nacionalne državne interese“.

„Čuda u politici ne postoje“

U svakom slučaju, „nema šta mnogo da očekujemo“, jer, kako predsednik kaže, Albanci se „nadaju nekakvim čudima, a čuda u politici ne postoje“.

„Ono što je za nas važno, to je da se držimo svojih stavova, da pokušavamo da tražimo kompromis, ali da to bude priznajte Kosovo a dobićete ništa, neće se desiti, mogu 4000 Amerikanaca da dovedu, i 40.000 i 400 miliona, nema ih 400 miliona, ima ih 350, dakle sve da ih dovedu, to ne može da se reši na taj način, morate dakle, ja mislim da to i Amerikanci znaju i da Amerikanci žele razgovor, a sad, ako oni žele razgovor, žele razgovor i oni koji nisu priznali Kosovo“, zaključio je predsednik.

„Rusija će i ubuduće imati veoma značajnu ulogu u zaštiti teritorijalnog integriteta“

Predsednik Srbije tokom svog dvodnevnog boravka u Minsku sastao se i sa premijerom Rusije, Dmitrijem Medvedevim, nakon završenog sastanka poručio je novinarima da će „Rusija i ubuduće imati veoma značajnu ulogu u zaštiti teritorijalnog intregriteta i celovitosti Srbije“

„Razgovarali smo o Kosovu. Dmitrij Medvedev je rekao da će Rusija podržavati Srbiju, da će biti sa nama i da smatra da međunarodni poredak ne može da se menja i ruši na način na koji je to do sad činjeno“, rekao je novinarima Vučić.

Razgovarali su još i „o nekim konkretnim detaljima“, o kojima, predsednik Srbije nije mogao da govori za javnost.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.