Lajčak se ponovo nada: Sledeće nedelje sastanak o dinaru, strane prihvatile ideje EU, očekujem finalizaciju aranžmana

Miroslav Lajčak
FOTO: KoSSev

„Evropska unija je predstavila svoje ideje koje su strane (Beograd i Priština) prihvatile. Nadam se da ćemo finalizovati aranžmane kada se sastanemo sledeće nedelje“, kazao je na forumu „EU se susreće sa Balkanom“ izaslanik za dijalog Beograda i Prištine i pritom najavio novi sastanak u vezi sa pitanjem dinara.

Miroslav Lajčak kazao je juče na forumu u Sofiji da su u prethodnih pet nedelja održana četiri sastanka između delegacija Beograda i Prištine, te je za sledeću nedelju najavio novi susret glavnih pregovarača.

„Ponovo smo došli u situaciju da moramo da se suočimo sa posledicama odluke, umesto da o tome razgovaramo pre odluke. Filozofija dijaloga je da donosite odluke koje utiču na obe zajednice i da se obe zajednice slažu“, objasnio je zvaničnik EU.

Kaže da je želja EU da osigura da građani nisu oni koji „plaćaju cenu“.

„Tamo je 130.000 Srba, ali Srbi nisu jedini na Kosovu koji imaju primanja iz Srbije. To se nikada nije dovodilo u pitanje“, kazao je Lajčak, ponovivši da je finansiranje od strane Beograda trebalo da se reši u sklopu formiranja ZSO.

Ipak, ocenjuje da su razgovori u Briselu sada konstruktivni.

„Obe strane dolaze i atmosfera je konstruktivnija nego inače. Rekao bih da postoji napor da se pronađe rešenje“, kazao je Lajčak.

Govoreći o prošlonedeljnom sastanku, izaslanik EU je podsetio da su strane donele sa sobom svoje predloge za rešavanje pitanja dinara, ali kaže da nije bilo moguće spojiti ih u jedan.

„Zato smo mi – EU predstavili naše ideje i njih su strane prihvatile. Nadam se da ćemo finalizovati aranžmane na osnovu ideja predstavljenih od strane EU, kada se sastanemo sledeće nedelje“, zaključuje Lajčak.

Nakon prošlonedeljne runde dijaloga o pitanju dinara, odnosno istiskivanje srpske valute zbog Uredbe CBK kojom se evro reguliše kao jedina legalna valuta, šef pregovaračkog tima Beograda, Petar Petković, rekao je da za stav srpske strane na onoj drugoj nije bilo volje.

Suprotno njemu, sa te druge strane pregovaračkog stola su poručili da je zapravo Srbija ta koja tada „za dogovor nije bila spremna“.

Osim što su obe strane potvrdile da će biti i drugog sastanka, jedino u čemu su se složili Besnik Bisljimi i Petar Petković jeste da su sa svojim predlozima i stavovima i dalje udaljeni. Zato je, kazao je Bisljimi ono što i Lajčak juče, EU iznela svoj predlog.

Lajčak je tada saopštio da su uspeli da premoste neke praznine u njihovim predlozima najavivši upravo nove razgovore na osnovu ideje EU za kompromis.

Pročitajte još:

Lajčak nakon sastanka sa pregovaračima: Uspeli smo da premostimo praznine u njihovim predlozima

Bisljimi iz Brisela: Složili smo se sa Lajčakovim predlogom za dinare, srpska strana tražila dodatno vreme

Petković iz Brisela: I dalje smo udaljeni u stavovima, očekujem poziv za novi sastanak

Borelj: EU zabrinuta zbog posledica zabrane dinara po Srbe na KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.