Abdidžiku u Vašingtonu zabrinut zbog degradacije odnosa kosovske vlade sa SAD

FOTO: Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku)/FB profil

Šef LDK je u Stejt Departmentu danas izrazio svoju ličnu zabrinutost, ali i zabrinutost stranke kojom upravlja o stepenu do kojeg su institucije Kosova degradirale odnos sa američkom vladom.

Ovo je saopštio Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku) iz Vašingtona danas.

Prvi dan svoje posete SAD započeo je upravo u Stejt departmentu, gde ga je primio Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan.

Podneo je zahtev za postizanje i potpisivanje Povelje o strateškom partnerstvu između SAD i Kosova, kojom se unapređuju odnosi u oblasti odbrane, politike, energetike, obrazovanja, privrede, kulture i ljudskih prava.

„Za našu novu državu od vitalnog je značaja savez sa SAD. Tako je već više od tri decenije. Savez i bliska saradnja sa SAD i evropskim partnerima doneli su slobodu i nezavisnost Kosovu. Narod Kosova je zauvek zahvalan za svu posvećenost naših partnera“, naveo je Abdidžiku.

Pozvao je institucije u Prištini da blisko sarađuju sa SAD i drugim partnerima, u cilju, kako navodi, proširenja vladavine prava na celoj teritoriji Kosova i bezbednosti.

Ova poseta dolazi u jeku tenzija na Kosovu u čijem je epicentru sa jedne strane dosadašnje neodustajanje kosovske vlade da odloži odluku o (pre)registraciji vozila na Severu sa srpskim tablicama na kosovske, a sa druge, posledični izlazak Srba iz kosovskih institucija, i raspisivanje izbora za četiri opštine.

S tim u vezi u Briselu juče i danas boravi šef kosovskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi, dok evropski šef diplomatije najavljuje i mogućnost sastanka lidera na visokom političkom nivou.

Opozicija žestoko kritikuje Kurtija zbog narušavanja odnosa sa međunarodnim partnerima, pre svega sa SAD, koje traže odlaganje odluke o tablicama i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Jedan od opozicionih lidera, iz AAK – Ramuš Haradinaj je predložio i rezoluciju u četiri tačke za rešenje postojeće situacije, a jedna od tačaka jeste upravo i povećano uključivanje SAD u donošenje trajnog sporazuma sa Srbijom.

Inače LDK je bila deo vlade Kurti 1, ali ne i aktuelne.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.