APA: Lajčak – Razmena teritorija nije na dnevnom redu

„Potreban nam je dogovor koji smiruje situaciju“. Reakcije na ideju razmene teritorija, pokazale su „vrlo jasno“ da bi to učinilo „upravo suprotno“, rekao je u intervjuu za austrijsku agenciju APA, specijalni izaslanak za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak. Tvrdi da „razmena teritorija između Kosova i Srbije“ nije na dnevnom redu. Dodaje da su SAD uvek bile najvažniji međunarodni partner EU na Kosovu.

U javnosti se sve češće spekuliše o postojanju tajnog plana o razmeni teritorija između Kosova i Srbije, a pogotovu nakon nedavne izjave visokog predstavnika EU za spoljnu politiku, Žozepa Borelja, koji je povodom ove ideje poručio da, ukoliko bi se Beograd i Priština složili oko toga „EU ne može biti veći katolik od pape“.

Sa druge strane, Lajčak, kojeg je predložio sam Borelj za izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, navodi da razmena teritorija između dve strane, nije na dnevnom redu.

„Videli smo vrlo snažnu negativnu reakciju povodom ideje o razmeni teritorija – na Kosovu, i u drugim zemljama regiona, kao i u zemljama EU. To me dovodi do zaključka da to nije na dnevnom redu, niti bi trebalo da bude na dnevnom redu“, poručio je Lajčak, prenosi APA.

Sa druge strane, povodom izjave Borelja o razmeni teritorija, Lajčak poručuje da je on naglasio da EU cilja na „pravno usaglašen sporazum“.

„Potreban nam je dogovor koji smiruje situaciju“. Reakcije na ideju razmene teritorija, po njegovoj oceni pokazale su „vrlo jasno“ da bi to učinilo „upravo suprotno“, dodao je.

Tajni plan o razmeni teritorija; Umešanost SAD u rušenju Kurtija  – „Ne vodim se glasinama“

Sa druge strane, on nije želeo da komentariše glasine o „tajnom planu“ o razmeni teritorija čiji su autori, kako se smatra, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i kosovski, Hašim Tači, a koji je, podržana od strane SAD.

„Ne vodim se glasinama, takav plan nisam video“, poručio je Lajčak.

Da se vodi činjenicama, te da nikada nije video, niti čuo za tajni plan o razmeni teritorija, Lajčak je nedavno izjavio u intervjuu za KTV. Više o tome ovde.

Lajčak je takođe odbio da komentariše i glasine da su SAD putem specijalnog izaslanika Donalda Trampa, Ričarda Grenela, bile umešane u pad vlade Aljbina Kurtija, što je izjavio sam Kurti.

„Jedno što je važno jeste stabilna vlada koja uživa široku podršku parlamenta i stanovništva“, ocenio je.

Sa druge strane, poručuje da su SAD uvek bile najvažniji međunarodni partner EU na Kosovu.

„U celom regionu ste jaki samo ako idete ruku pod ruku“, rekao je Lajčak.

Cilj – sporazum, važniji kvalitet od brzog dogovora

Svoju ulogu i ulogu EU u dijalogu Beograda i Prištine vidi pre svega kao ulogu posrednika. Sa druge strane, bivši ministar spoljnih poslova Slovačke, ne vidi kao prepreku to što dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo.

Govoreći o rezultatima koje bi želeo da postigne do kraja svog mandata, poručuje da je „s jedne strane to lako reći, a sa druge teško postići“.

„Cilj je imati pravno obavezujući sporazum dve strane koji rešava sva otvorena pitanja, da je u skladu sa međunarodnim pravom, politikom i ljudima u obe zemlje, regionu, ali i svim državama članicama EU – da bude prihvaćen i priznat. Nema razloga da se proces odlaže, ali na kraju je kvalitet važniji od brzog dogovora“, rekao je Lajčak.

Liberalizacija za Kosovo

Navodi da bi EU, umesto da brine o uticaju drugih zemalja u regionu, trebalo da učini svoje prisustvo „vidljivijim i verodostojnijim“.

„Da bi ostala verodostojna kao akter, Unija mora što pre da donese odluku o liberalizaciji viza za građane Kosova“, navodi. Sa druge strane, kako prenosi APA, Lajčak nije želeo da odgovori na pitanje o tome koje zemlje trenutno ne pružaju podršku za realizaciju ove odluke.

Dodaje da trenutno pregovara o tom pitanju sa zemljama članicama, te da je „apsolutno optimističan“ da će dogovor uskoro biti postignut.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.