Lajčak ponovo dolazi, danas se sastaje i sa Kurtijem i sa Vučićem

Lajčak Vučić Kurti
FOTO: Miroslav Lajčak/Tviter

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, sve češće posećuje region. Danas ponovo boravi u Prištini, a potom i u Beogradu, gde ga očekuju sastanci sa najvišim zvaničnicima.

Vest o Lajčakovoj poseti juče se prvo našla u medijima, a potom su stigle potvrde iz Prištine i Beograda.

Iz kosovske vlade saopštili su da će se izaslanik EU sastati sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem i njegovim zamenikom, Besnikom Bisljimijem.

Naznačili su da je reč o radnom ručku, dok, sa druge strane, teme razgovora nisu saopštene, prenela je prištinska Koha.

Da će se i Vučić sastati sa Lajčakom, u međuvremenu je potvrđeno iz kabineta srpskog predsedništva.

U saopštenju se navodi da će se sastanak održati u Vili Mir. Obraćanja nisu planirana nakon ovog sastanka, već je najavljeno da će medijima biti prosleđena saopštenja.

Lajčak sve češće posećuje region. Poslednji put boravio je u Prištini pre manje od 10 dana, kada je imao radnu večeru sa Kurtijem i Bisljimijem.

Nova poseta Lajčaka usledila je u jeku sve češćih poziva međunarodne zajednice da se formira Zajednica srpskih opština i zaključi dogovor na osnovu francusko-nemačkog predloga.

Kurti se sve do skorije protivio formiranju Zajednice srpskih opština. On je prošle nedelje po prvi put pomenuo mogućnost formiranja ovog tela, uz predstavljene uslove koji bi, prema njemu, trebalo da se ispune.

U pitanju je šest uslova koji, između ostalog nalažu da ovo telo mora da bude u skladu sa kosovskim Ustavom i zakonima, da ne može da bude jednonacionalno i da mora da se promeni naziv, te da se Albancima u centralnoj Srbiji garantuju ista prava. Između ostalog, zatražio je i da pre osnivanja ZSO „ilegalne strukture na severu budu ugašene i svo nelegalno oružje predato“, da ovo telo bude deo konačnog sporazuma i da se sprovodi samo nakon uzajamnog priznanja, ali i da srpski predsednik povuče pisma upućena članicama EU od kojih traži da ne priznaju Kosovo.

Kurtijevi uslovi, međutim, do sada nisu naišli na reakciju međunarodne zajednice ili barem javnost sa tim nije upoznata.

Pročitajte još:

 

Lajčak u ponedeljak u Prištini, sastaje se sa Kurtijem i BisljimijemPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.