Kvinta budućoj vladi: Protiv organizovanog kriminala, ozbiljno u dijalog sa Srbijom, ratifikacija sporazuma sa CG

Pozivamo partije koje će formirati sledeću vladu da daju prioritet izgradnji vladavine prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u svim delovima Kosova. Pozivamo Vladu i Skupštinu da što pre krene sa ratifikacijom "graničnog sporazuma sa Crnom Gorom", i da se ozbiljno uključi u dijalog sa Srbijom, kako bi "normalizovali odnose između dve zemlje", poručila je danas Kvinta sa Kosova.

"Videli smo rezultate prevremenih izbora za Skupštinu Republike Kosovo. Takođe, podsećamo na početne nalaze Izborne posmatračke misije EU i očekujemo od nove Skupštine da njen odgovor na preporuke ove Misije stavi kao prioritet," navele su ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD u Prištini, naglašavajući da su samo oni predstavnici koje građani Kosova izaberu i odgovorni da vladu formiraju prema zakonima i Ustavu Kosova.

"Radićemo sa bilo kojom pravno konstituisanom vladom koja poštuje obaveze Kosova, evropsku reformsku agendu, i širu evropsku perspektivu Kosova," poručili su, a potom poruku uputili i budućim predstavnicima nove vlade:

"Pozivamo partije koje će formirati sledeću vladu da daju prioritet izgradnji vladavine prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u svim delovima Kosova, kako bi privukli investicije koje su očajnički potrebne za otvaranje radnih mesta i održivi ekonomski rast. Takođe, pozivamo Vladu i Skupštinu da što pre krene sa ratifikacijom graničnog sporazuma sa Crnom Gorom, i da se ozbiljno uključi u dijalog sa Srbijom, kako bi normalizovali odnose između dve zemlje."

Da bi Haradinaj i postao premijer potreban mu je 61 glas. Sama koalicija ima 39 poslaničkih mandata, a uz eventualnu podršku manjinskih zajednica, među kojima je i srpska, imala bi 59 mandata. Iako su Haradinaju i javnosti do donedavno, sa najviših srpskih političkih i vladinih adresa u Beogradu, ali i sa KiM-a, upućivane teške poruke u vezi sa navodima o "najbrutalnijim i najmonstruoznijim ratnim zločinima protiv Srba", od kada su započeli stranački pregovori, iz Srpske međutim, stiže poruka: Učestvovaćemo u svim konsultacijama, bez obzira da li je to Ramuš Haradinaj ili Aljbin Kurti, ili Isa Mustafa. Spremni smo da razgovaramo sa svima, da čujemo ko ima iskrenu želju da podrži srpsku zajednicu. Ukoliko budemo videli da postoji konstruktivnost, fleksibilnost, bićemo spremni da učestvujemo u vlasti.

Ipak, pokret Samoopredeljenje je, prema nepodeljenoj oceni, napravio najveće iznenađenje i najbolji rezultat, iako se nalazi na drugom mestu sa osvojenih 32 mesta u skupštini.

Više je najava u prištinskim medijima da bi se konstitutivna sednica za novi saziv kosovske vlade mogla da održi naredne nedelje. Prethodno je i kosovski predsednik Hašim Tači potvrdio da ga je kandidat za premijera, Ramuš Haradinaj informisao da je pobednička koalicija izbora od 11. juna – Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, čiji je Haradinaj i kandidat – obezbedila  glasove za formiranje nove vlade. Biće formirana iz prvog puta i bez odlaganja – potvrdio je Tači, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.