Tusk Vučiću: Srbija u EU kad okonča dijalog s Prištinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Briselu sa predsednikom Saveta Evropske unije Donaldom Tuskom, koji ga je pozvao da sprovede reforme za jačanje vladavine prva istom snagom i s istom doslednošću kao i reforme u ekonomiji. Istovremeno, rekao je, kako prenose beogradski mediji, da će Srbija ući u Evropsku uniju onda kada se, osim dovršetka reformi, "okonča i dijalog s Prištinom". "Srbija će obaviti svoj posao", rekao je srpski predsednik​, iako misli da bi građani "bili više motivisani" ako bi imali vremenski okvir koji nije dobio.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da je za njega krajnji cilj dijaloga Beograda i Prištine i reformskih napora Srbije punopravno članstvo Srbije u EU.

17:50 Tanjug/B92 

"Šta će da urade Albanci – da priznaju Srbiju bez Kosova? Da nam učine taj veliki plezir? Mogu da se nasmejem na to. Šta drugo da odgovorim."​ 

Vučić je tim rečima na konferenciji za novinare u Briselu odgovorio na pitanje kako komentariše izjave albanskih političara da se Priština sprema za "poslednju fazu dijaloga" i "međusobno priznavanje".

U razgovoru sa novinarima posle razgovora sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom, srpski predsednik je istakao da je jasno da je na Srbiji da pokuša da završi sve što može u okviru reformi, vladavine prava, ali i ustavnih reformi, ali da završetak dijaloga ne zavisi samo od Beograda. 

Srbija u svojim pristupnim pregovorima ima i poglavlje 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom i "reguliše i generiše" evropski put Srbije.

"To ćemo moći sve da postignemo, ali nam ostaje nešto što ne zavisi samo od nas, već i od albanske strane na Kosovu," poručio je.

"Kada to budemo uspeli da rešimo, nezadovoljavajuće za sve, ili zadovoljavajuće za sve, onda sam siguran da ćemo moći da postanemo punopravni član EU. Ja se nadam da to može da bude u sledećem mandatu (evropske komisije)", rekao je Vučić. 

Na navode da se Priština sprema na "poslednju fazu dijaloga" i "međusobno priznavanje", predsednik Srbije odgovara da se već tri godine od Prištine "čuje isto". 

"Moje je pitanje – šta će oni da urade? Da priznaju Srbiju bez Kosova? Da nam učine taj veliki plezir? Mogu da se nasmejem na to. Šta drugo da odgovorim," izjavio je Vučić. 

On je naglasio da postoje stvari koje kosovski Albanci ne mogu da urade bez Srbije, a da Srbija zna "šta može, a šta ne može". 

"To su izjave za malu decu i to je sve što mogu da vam kažem," zaključio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"To je ono što smo obećali još u Solunu i što smo spremni da ispunimo," dodao je.

Tusk je ponovio da EU nedvosmisleno podržava evropsku perspektivu Srbije i zapadnog Balkana i da će tempo napredovanja ka članstvu zavisiti od napretka u sprovođenju reformske agende.

Tusk je Vučiča pohvalio za "ličnu predanost stabilnosti i bezbednosti regiona" koji, kako je dodao, ostaje strateški prioritet EU, kao i zbog toga što je na samom početku mandata sastao sa skoro svim susedima i regionalnim partnerima.

On je predsednika Srbije pozvao da sprovede reforme za jačanje vladavine prva istom snagom i s istom doslednošću kao i reforme u ekonomiji.

"Za mene je kraj dijaloga i reformskih napora koje sprovodi Srbija punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji. To je ono što smo obećali još u Solunu i što smo spremni da ispunimo," rekao je Tusk posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Srbije Vučić je rekao da su teme ovog razgovora bile evropske integracije i tok dijaloga sa Prištinom.

Tusk mu je, kako je Vučić rekao posle ovog sastanka, preneo "snažnu posvećenost EU da će Srbija, ako obavi svoj posao, postati član EU, kako je i obećano".

"Srbija će obaviti svoj posao," rekao je srpski predsednik, iako misli da bi građani "bili više motivisani" ako bi imali vremenski okvir koji nije dobio.

Srpski narod ipak mora biti siguran da će, kad sprovede sve potrebno, Srbija postati član evropskog kluba, rekao je dalje, naglasivši da je od Tuska dobio uveravanja da EU računa na Srbiju, a da on "veruje tim ljudima".

Vučić se u četvrtak uveče prethodno u Solunu sastao sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom, koji je, kako je saopšteno, takođe potvrdio nedvosmislenu evropsku perspektivu Srbije.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.