Kurtijevom pozivu za sastanak o COVID-19 odazvao se PDK, predstavnici LDK i AAK nisu prisustvovali

Današnjem okrugolom stolu o borbi protiv COVID-19 koji je sazvao kosovski premijer Aljbin Kurti, prisustvovao je poslanik PDK, Memlji Krasnići, ali kako bi ukazao na to da su „počinjene vanredne greške“. Sastanku je prisustvovala i Vjosa Osmani, ali u svojstvu predsednice skupštine, kao i ministar zdravlja, Arben Vitia. Sa druge strane, predstavnika ispred LDK nije bilo, dok je predsednik AAK, Ramuš Haradinaj, još ranije odbio poziv, navodi Koha.

Krasnići: Kurti izgubio kontrolu nad situacijom, pa nas je pozvao

Poslanik PDK-a, Memlji Krasnići kazao je nakon sastanka koji je sazvao aktuelni premijer radi dalje koordinacije vezano za situaciju sa koronavirusom, da se do sada Kurti arogantno ponašao, te da je prisustvovao sastanku kako bi saopštio da su „počinjene vanredne greške“.

„Zbog interesa građana, mi smo kao stranka nadmašeni. Ovde smo pozvani zbog pandemije, to je definitivno glavni problem. Do danas smo imali arogantno ponašanje aktuelnog premijera. Došao sam ovde da ponovim da su napravili vanredne greške, umesto da uspostavimo neku vrstu saradnje, postupali su sa prezirom i arogancijom“, rekao je.

Prema njegovim rečima, ovaj sastanak sazvan je nakon što je kosovska Vlada „izgubila kontrolu nad situacijom“.

Krasnići se osvrnuo i na nedavnu donaciju Srbije koja se sastojala od 1.000 testova na koronavirus i kritikovao Kurtija zbog toga što ju je prihvatio.

„Sada je situacija van kontrole, kao što smo i upozorili. Poziv koji je trebao stići pre 6 nedelja, stigao je danas. Ponovio sam u ime PDK-a, sve greške koje je učinio premijer, posebno donošenjem nezakonitih odluka. Ovaj premijer je prekršio Ustav, ovaj premijer i ova vlada predali su se Srbiji, predajući joj upravljanje situacijom na severu, nanoseći ozbiljnu štetu suverenitetu. Oni su prihvatili donaciju testova od Vučića, verovatno u vrednosti od 30 hiljada evra, a moguće je da će Vučić biti opran zbog genocida koji je počinio na Kosovu uz dozvolu premijera“ navodi se.

On kaže da se promena odnosa između Kosova i Srbije ne može dogoditi sa tako malim elementima.

„Postoje sumnje da su ovi testovi, koji su stigli iz Srbije, iz Kine. Danas imamo informacije da se oni ne koriste, a Vučić je ovim gestom postao vest širom sveta „, kazao je.

Krasnići je dalje dodao da njegovo učešće na ovom sastanku ne predstavlja promenu stava PDK prema pokretu Samoopredeljenje, te je dodao da su „razlike među njima velike“.

„Nismo imali saradnju. Ne mogu predvideti saradnju, ni sutra u opoziciji, niti ako oni i dalje budu u vladi. Inače, ne samo sa LVV, već i sa svima koji imaju minimum građanskog legitimiteta, kada je u pitanju opšti interes, mi ćemo u prošlosti i u budućnosti pokušati da prevaziđemo naše partijsko i političko predstavljanje. To smo dokazali u šest nedelja pandemije“, rekao je.

Osmani: Neću da govorim o političkim pitanjima – jedina svrha prisustvovanja sastanku institucionalna saradnja na prevazilaženju pandemije

Predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani, prisustvovala je ovom sastanku u svojstvu predsednice skupštine.

Ona kaže da su na sastanku razgovarali o merama Vlade za prevazilaženje situacije zbog pandemije.

„Danas sam pozvana na sastanak koji je organizovala Vlada zbog međuinstitucionalne i partijske saradnje u vezi sa upravljanjem pandemijom. Učestvovala sam kao predsedavajuća skupštine, tamo smo čuli za mere koje su do sada preduzete, takođe sam obavestila prisutne o naporima skupštine koje smo uložili u vezi s tim“, kazala je Osmani.

Govoreći o donaciji iz Srbije, Osmani je rekla da su od Vitie tražili informacije o situaciji sa testovima.

Prema njenim rečima, Vitia je obavestio vladu da je naručeno preko 13 hiljada testova koji bi trebalo da stignu.

„Neću danas govoriti o političkim pitanjima kada je jedina svrha prisustvovanja sastanku institucionalna saradnja na prevazilaženju pandemije“, rekla je.

Prema njenim rečima, zločini koje je počinila Srbija poznati su širom sveta, a upućena pomoć ne briše prošlost.

„Verujem da smo, ne samo mi na Kosovu, već i ceo svet jasni oko zločina koji je počinila Srbija na Kosovu. Srbija je sada u ovoj pandemiji možda poslala pomoć, ali to ne briše nedavnu prošlost“, kazala je Osmani.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.