Posle zbrinjavanja majke, Mitrovčaninu Dušanu Obrenoviću renoviran stan, sada potreban i posao

FOTO: Printscreen/KoSSev

Dvadesetčetvorogodišnjem Dušanu Obrenoviću iz Kosovske Mitrovice, posle više od godinu dana traganja za rešenjem, konačno je renoviran deo stana. Dušanu je u ovom poduhvatu donacijama pomoglo humanitarno udruženje „Majka devet Jugovića“, Kancelarija za KiM, ali i dve zvečanske radnje. Međutim, ovaj mitrovički mladić uskoro ostaje bez stalnih primanja.

Pre skoro tačno godinu dana, razgovarali smo sa sada 24-godišnjim Dušanom Obrenovićem koji je tada pokušavao da pomogne svojoj bolesnoj majci. Drita Muratović duže od deceniju boluje od šizofrenije. Ona je sve do septembra meseca prošle godine većinu vremena provodila na ulici, u razgovoru sama sa sobom, ali ne i agresivnog ponašanja. Nakon što smo objavili priču o ovom neobičnom mladiću i njegovom problemu, majka je istog meseca smeštena u adekvatnu ustanovu, ali su se službenici, zvaničnici i pojedinci dalje pokrenuli kako bi se i Dušanu pomoglo.

Iz PO opštine Kosovska Mitrovica podržali su ga da započne sa programom „Moja prva plata“, a potom je i jedna HO, uz Kancelariju za KiM i preduzetnike pomogla da mu se renovira i stari stan.

„Hvala pre svega neizmerno Bogu što mi je konačno u mojoj 24. godini ispunio životnu želju i što mi je podario da u stanu gde sam se rodio i proveo najveći deo života, dobijem konačno normalne uslove za život“, poručio je Dušan.

Prva je, prema Dušanovim rečima, svoj doprinos u vidu laminata, sredstava za zamenu keramike u kuhinji, kupatilu i na terasi, krečenje i vodoinstalacije dala humanitarna organizacija, koja deluje pod okriljem Eparhije raško-prizrenske, „Majka devet Jugovića“.

Ovoj organizaciji ubrzo se pridružila i Kancelarija za KiM koja je učestvovala u troškovima postavljanja vrata, ograde za terasu, krečenju i stolariji, a neke od radova i Dušan je sam platio.

Dušanu su pomogli i sugrađani, vlasnici „Golden Sky“ kafića i gvožđare „Boki Komerc“ iz Zvečana koji su donirali sredstva za zamenu polovine laminata.

Sada u stanu nedostaje, kako kaže, sitan inventar, bela tehnika, kuhinja, veš mašina.

„Uskoro, ako Bog da, završavaju se svi majstorski radovi, nadamo se da će nam neko pružiti pomoć oko nameštaja“, kaže Dušan i dodaje – „ako ne, daće Gospod Bog da se i za to nekako snađemo“.

Nažalost, sve počinjemo do nule

Dušan kaže da njegovoj sreći nije bilo kraja, te da se rečima ne može opisati ni njegova sreća, ni zahvalnost. Ipak, žali zbog jedne stvari – što njegov otac ovo nije doživeo da vidi.

Ovaj mladić je deo projekta „Moja prva plata“, koji uskoro ističe, te će, kako kaže, biti prinuđen da ode iz rodnog grada u potrazi za poslom kako bi pomogao porodici i zaradio za život, ukoliko ne bude uspeo da nastavi sa radom u Mitrovici.

Podsetio je i da je njegova majka, uz pomoć Centra za socijalni rad, smeštena u zdravstvenu ustanovu za posebne slučajeve u Štimlju, te istakao da je upravo ona razlog zbog kog se obratio institucijama za pomoć.

„Jer ne daj Bože ako je sutra otpuste, nema kud… Moram da kompletiram sve i pojurim za nameštaj i onda kad dobije otpust, čekamo je da se vrati“, zaključio je Dušan Obrenović.

Dušan se i sada nada nastavi podrške iz institucija i sugrađana. Stalan posao, naglašava rešio bi ostatak problema.

Povezane vesti:

Dušan: Uspeli smo da hospitalizujemo majku – nadam se da će da se oporavi od svega

Dušan traži pomoć za bolesnu majku: Samo želim da je sklonim sa ulice .Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.