Kurti sa premijerkom Finske o povećanju broja vojnika KFOR na Kosovu

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Na marginama ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švajcarskoj, kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se sa finskom premijerkom Sanom Marin. Razgovarali su, između ostalog, o povećanju broja finskih vojnika u misiji KFOR na Kosovu. 

„Bilo je reči o povećanju broja finskih vojnika u mirovnim snagama NATO-a na Kosovu – KFOR na 70“, saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.

Ovo nije prvi put da Kurti traži povećanje snaga KFOR-a na Kosovu, a nakon najnovijih tenzija na Severu.

 

„Značajno povećanje broja NATO vojnika i vojne opreme u našoj zemlji unapredilo bi bezbednost i mir na Kosovu i na celom Zapadnom Balkanu“, rekao je početkom meseca kosovski premijer.

 

O tome u posebnoj vesti: Kurti želi veće prisustvo KFOR-a na Kosovu

Finska premijerka je, kako se navodi u ovom saopštenju, izrazila podršku Kosovu za članstvo u Savetu Evrope, kao i u Evropsku uniju.

Kako je saopšteno iz ovog kabineta, Kurti je takođe ukazao na dobre odnose između Finske i Kosova, te se zahvalio na doprinosu ove zemlje „pre i posle proglašenja nezavisnosti“.

Ujedno je poručio da je Kosovo posvećeno, između ostalog, dobrosusedskim odnosima, kao i regionalnoj saradnji.

„Premijer Kurti je istakao da je Vlada Republike Kosova posvećena strukturnim reformama u privredi, politici, vladavini prava i funkcionalnoj demokratiji u skladu sa evropskim standardima, za dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju“, navodi se u saopštenju.

Kosovski premijer se u Davosu sastao i sa ministrom investicija Saudijske Arabije, Kalidom Al-Falihom, kao i sa predsednikom i šeficom diplomatije Istočnog Timora Hose-Manuel Ramosom Fortom, odnosno Adaljizom Manjo.

Današnjem forumu u Davosu, kako je prethodno najavljeno, prisustvuje i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

On se danas sastao sa premijerom Belgije, Aleksanderom De Kroom, izvršnim direktorom kompanije „Affinity Partners“, Džaredom Kušnerom, kao i sa španskim premijerom, Pedrom Sančezom, sa kojim je razgovarao o jačanju odnosa između Srbije i Španije.

Prema pisanju beogradskih medija, predsednika Srbije su po dolasku u Davos navodno dočekala zastave „velike Albanije“ i Kosova na objektu preko puta hotela. Ove zastave su u međuvremenu skinute, javio je Tanjug.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.