Komentar dana: Nenad Radosavljević

Piše: Nenad Radosavljević

Predsednik Srbije najavio je juče da će biti mnogo uloženo u rast plata zaposlenih u Vojsci Srbije i da će 15. februara biti objavljen konkurs za prijem do 5.000 mladih u specijalne jedinice VS. Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa predstavnicima Vojske Srbije rekao da će na Dan državnosti 15. februara izdati naredbu kao vrhovni komandant, a načelnik Generalštaba raspisati konkurs za prijem do 5.000 mladih momaka i devojaka u specijalne jedinice VS, javlja RTS. Osnovna plata specijalaca iznosiće više od 200.000 dinara, precizirao je vrhovni komandant, a sa dežurstvima biće i 300.000 do 320.000 dinara. Tako velikim platama Srbija želi da podstakne mlade da se prijave u specijalne jedinice Vojske Srbije na sva tri nivoa. Prvi nivo je 63. Padobranska, 72. Specijalna brigada i bataljon za posebne namene „Kobre“. Drugi nivo je u okviru bataljon Kopnene vojske i uglavnom izviđačkih jedinica, a treći u okviru četa.

Najpre nam se dogodio kao Ministar informisanja kada je zabranio sve nezavisne medije. To je bilo pre mnogo godina. Mi zaboravili. Sve vreme huškao narod na rat a sebe stambeno situirao za to vreme. Posle toga – prošle mnoge godine, on se pravio blesav, kao borac protiv nepravde, a pljačkao.

Posle nam se dogodio kao opozicionar. Mi mislili borac (ne ja, nego mi). Onda sa onim koga zovu “slina” držao mitinge. Mi pomislili patriota ( i opet ne ja, nego mi).

Kada odjednom, on nasledio Slobove glasače koji ne umiru. Ili su žilavi ili regrutuju nove pa ih uvek ima još previše. Ili reinkarniraju pa im na izborima ne možemo ništa.

Onda odjednom, iznenada, on prvi potpredsednik Vlade naše zemlje. Ali ne, taj se ne zaustavlja. Onda podjarmi sve oko sebe, ulizice željne privilegija i blentave a poslušne kojih u našem narodu nažalost ima previše.

Postane ti on i premijer, a na kraju i predsednik nenormalne države. Ali sva ovlašćenja iz prethodnih funkcija obavezno ponese sa sobom. Ukine Skupštinu, ukine Vladu, ukine generalštab i sam sebe proglasi Vrhovnim komandantom…

Ali neee, to nije sve. On ti lepo proguta i Srpsku pravoslavnu crkvu. Setio se kako je Sveti Patrijarh Pavle stao uz narod. E pa nećeš narode, pomisli on i postavi za narodnog pastira, za svog podanika, a našeg patrijarha (ne mog, nego našeg).

Ali, to nije sve, što kažu u reklamama proizvoda na Pink-u bez atesta – kako obuzdati mafiju i navijače bez mozga. Jednostavno, shvatio je. Postati im šef. I postade…

Ali čekaj, razmišlja on, šta ako se ovaj blesavi narod jednom doseti da se sa njime igram pa se digne na noge lagane i kuku i motiku pa mi dođe glave?!? I smisli strategiju sledeću: Formiraću pored policije i specijalne odrede za borbu protiv protesta u preventivi. Oni će da lemaju sve koji počnu da misle i da se okupljaju a da takvima za dušu ne pomišljaju. U svakoj opštini bar po stotinu takvih koji su mladi, a plaćam ih za inače ništa, osim za to ako se desi. I to sam rešio, pomisli on…

Onda se seti nekih slučajeva u svetu kada ni to nije pomoglo jer se vojska digla. E tu nastade malo pauze u smišljanju jer je baš, baš “čupavo”.

Onda eureka: Napraviću specijalne vojne jedinice koje ću nenormalno platiti, narodnim parama, ali će me kada dođe vreme braniti specijalnim sposobnostima i ogromnim platama. Dakle, prvi red odbrane sistema su navijači, drugi policija, treći vojska, a četvrti specijalci koje će da nam uvede i koje ćemo mi plaćati da nas pobiju kada on bude trebao da beži, a mi blokiramo aerodrome. Svejedno, mi ćemo ih blokirati pa neka bude šta biti ne može. Obećavam… I čekam…Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.