Kurti želi veće prisustvo KFOR-a na Kosovu

FOTO: KoSSev

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, zatražio je povećanje snaga KFOR-a na Kosovu. Kurti je u intervjuu za nemački „Di Velt” rekao da bi povećanje NATO vojnika i vojne opreme pomoglo miru na celom Zapadnom Balkanu.

„Značajno povećanje broja NATO vojnika i vojne opreme u našoj zemlji unapredilo bi bezbednost i mir na Kosovu i na celom Zapadnom Balkanu“, naveo je Kurti.

On je rekao da je Kosovo povećalo budžet za odbranu, kao i broj rezervnih vojnika.

„Povećanje broja vojnika u mirovnim snagama NATO-a – KFOR-u, podržalo bi naše napore u odbrambenom smislu“, naglasio je Kurti.

Trenutno se na Kosovu nalazi oko 3.800 vojnika KFOR-a, oko 70 Nemaca. Prema odluci nemačkog Bundestaga, na Kosovo može hitno da se pošalje do 400 dodatnih vojnika.

„Nemački vojnici su svakako dobrodošli na Kosovo“, rekao je Kurti.

Situacija na Kosovu bila je napeta poslednjih nedelja, kada su Srbi na Severu postavili barikade, blokirajući puteve koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak, koje su nakon skoro dve nedelje prošle nedelje sklonjene.

„Šesnaest barikada u četiri severne opštine i ljudi sa maskama i obeležjima plaćeničkih snaga ‘Vagner’ i ‘Noćni vukovi’ u crnim uniformama i sa zastavama koje uzvikuju ‘Molite se Bogu i držite se Rusije’, kao i gomilanje srpskih trupa i artiljerije duž granice sa Kosovom i kontinuirane izjave srpske i ruske države, stvaraju potrebu za dodatne NATO trupe“, rekao je Kurti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.