I Udruženje novinara Kosova protiv imenovanja Gervale za direktora RTK – aktivno promoviše Samoopredeljenje

agk
FOTO: FB, AGK

Udruženje novinara Kosova sa povećanom pažnjom prati najnovija dešavanja u vezi sa kadriranjem na RTK. Novog direktora RTKS i zvanično su doveli u vezi sa Samoopredeljenjem, i to uz neodobravanje.

Smatraju da imenovanje Riljinda Gervale – pristalica pokreta Samoopredeljenje za direktora albanskih kanala na RTK, predstavlja sukob interesa i ozbiljno narušava nezavisnost javnog emitera.

„Gervala je javno pokazao podršku vladajućoj stranci i aktivno je promovisao“, naveli su u saopštenju, uz naglasak da njegova preporuka i imenovanje je u suprotnosti sa dobrom praksom koja je uspostavljena prilikom izbora odbora RTK-a, procesa koji je međunarodno cenjen kao transparentan i profesionalan.

„Smatramo da je novi proces zapošljavanja, zasnovan na meritokratiji i bez političkog uplitanja, neophodan i da bi omogućio nastavak depolitizacije javnog emitera i stvorio atmosferu u kojoj novinari mogu slobodno da deluju bez političkog pritiska“, navelo je Udruženje novinara Kosova.

Ovakav razvoj događaja će negativno uticati na rangiranje Kosova u pogledu slobode medija, zaključuju.

Nedavna odluka da Bord Radio Televizije Kosova (RTK) prihvati preporuku generalnog direktora ove televizije i imenuje Riljinda Gervalu (Rilind) na poziciju direktora tri kanala na albanskom jeziku, naišla je na burnu reakciju opozicije u Prištini.

Aktivista Socijaldemokratske partije Kosova (SDPK) Nolj Nuši otišao je korak dalje te je ove nedelje na početku centralnog dnevnika RTK upao u studio i iza spikerke držao transparent na kom je pisalo: „Radio televizija Aljbina Kurtija“.

RTK je na kratko prekinuo emisiju, a obezbeđenje je izbacilo Nušija iz studija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.