Kurti sa Kamberijem i drugim predstavnicima Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca o pasivizaciji adresa

Kurti i Konjufca, Kamberi Preševo Bujanovca Medveđa
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer, Aljbin (Albin) Kurti i predsednik kosovskog parlamenta, Gljauk (Glauk) Konjufca, sastali su se danas sa predstavnicima Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe. Povod za sastanak bilo je obeležavanje 14. godišnjice samoproglašenja kosovske nezavisnosti, a razgovaralo se o problemima Albanaca iz ovih opština, potvrdili su iz Kurtijevog kabineta.

Prištinski zvaničnici sastali su se bivšim poslanikom u srpskom parlamentu, Šaipom Kamberijem i šefom poslaničke grupe „Ujedinjena dolina-SDA“, predsednicom opštine Preševo, Arditom Sinani, predsednikom opštine Bujanovac, Nagipom Arifijem i drugima.

Iz Kurtijevog kabineta saopšteno je da su predstavnici Albanaca tri opštine čestitali godišnjicu i poželeli mu uspeh u daljem upravljanju.

„Dan nezavisnosti Kosova je poseban praznik ne samo za Albance sa Kosova, već i za sve Albance gde god da žive,“ poručili su mu.

Prištinski zvaničnici obeležili su danas godišnjicu samoproglašenja nezavisnosti Kosova serijom aktivnosti. Više o tome u posebnoj vesti.

U vezi sa ovom temom, tačnije gde je Kosovo sada u odnosu na 2008. godinu, kao i kakav je položaj Srba na Kosovu, razgovarali smo sa političkim analitičarima sa srpske i kosovske scene, Dušanom Janjićem i Nedžmedinom Spahijuom.

Šta su oni kazali pročitajte u:

Spahiju: Albanci ne odustaju od nezavisnosti, za njih je to prirodna stvar, ali ne poštuju ni zakone

Janjić: Status Kosova kao nezavisne međunarodno javnopravne jedinice i dalje otvoren

Iz kosovske vlade navode da se na sastanku razgovaralo o stanju ljudskih prava u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, te potrebi većeg angažmana i jedinstva političara i političkih subjekata.

„Poseban akcenat u razgovoru je stavljen na kontinuiranu pasivizaciju adresa albanskih stanovnika Medveđe, čime su stotine Albanaca ostali bez dokumentacije kako Srbije, tako i Kosova“, dodaje se u saopštenju.

Iz Kurtijevog kabineta navode da kosovska vlada ima stalnu komunikaciju i koordinaciju sa političkim predstavnicima iz Vranjske kotline, tj. Preševa, Medveđe i Bujanovca, a u cilju održavanja dobrih odnosa i institucionalne saradnje za zaštitu i unapređenje prava Albanaca.

Sastanku su prisustvovali i kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu (Libur Aliu), kao i kosovski ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati.

Pre nepunih deset dana na Kosovu je boravio još jedan predstavnik Bujanovca.

Predsednik Skupštine opštine Bujanovac, Enver Ramadani, sastao se 9. februara sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani, koja mu je kazala da su kosovske institucije spremne da pomognu u rešavanju problema sa kojima se suočavaju Albanci u Vranjskoj kotlini.

Vranjsku kotlinu, odnosno preševsku dolinu, kako Albanci nazivaju tri opštine na jugu Srbije, prethodno su posetili prištinski zvaničnici.

Januara meseca je kosovski ministar za infrastrukturu, Ljiburn Aljiju, po prvi put u svojstvu kosovskog ministra boravio u Preševu, gde se sastao sa albanskim političarima u Srbiji.

Pre njega, prva kosovska zvaničnica koja je posetila Albance u Vranjskoj kotlini, bila je ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.