Gervala potvrdila posetu Preševu i Bujanovcu

Foto: Printscreen

Iako je juče kosovsko ministarstvo spoljnih poslova tvrdilo da je šefici diplomatije Kosova, Doniki Gervali Švarc, Beograd zabranio posetu Srbiji, ona ipak danas odlazi u Preševo i Bujanovac, kako bi posetila albanske političke partije i studente.

Kako je Gervala potvrdila na svom Fejsbuk nalogu, prvo će posetiti Bujanovac, zajedno sa profesorom Redžepom Đerđinijem, gde će se sastati sa predsednikom opštine Nagipom Arifijem.

Dodala je da će tokom dana obići i Preševo, gde će se sastati sa gradonačelnicom Arditom Sinani.

„Sa danom zakašnjenja, uskoro krećem u prvu posetu Preševu. Osećam se veoma privilegovanom da u ime vlade Kosova posetim institucionalne predstavnike i građane opština u Preševu i da razgovaram i izbliza vidim kako možemo da produbimo našu saradnju”, napisala je ona.

Potvrda Gervale dolazi samo dan nakon serije demantija o posetama zvaničnika na relaciji Beograd-Priština.

Dozvoljena poseta – odbijena poseta, dozvoljena poseta – odbijena poseta – ovako je juče izgledala diplomatija dve strane.

Krenulo se od toga da je Petar Petković vraćen sa Jarinja jer mu je zabranjena poseta Kosovu od strane Prištine – šesta u nizu, dok su iz Beograda ujedno poručili da su oni, takođe juče, odobrili posetu članu kabineta vlade Aljbina Kurtija.

U međuvremenu je stigao demantij Prištine koja je rekla da je kosovskoj ministarki spoljnih poslova, Doniki Gervali, zapravo zabranjena poseta Preševu.

Međutim, iz Beograda je potom stigao novi demantij uz „skrinšot zahvalnice prištinskog oficira“, kao dokaz da je Gervali poseta zapravo dozvoljena.

Detaljnije o tome šta se juče događalo na relaciji Beograd-Priština, čitajte u:

Kosovsko MSP: Gervali zabranjen ulazak u Srbiju; Kancelarija za KiM demantuje

Kancelarija: Petković vraćen sa Jarinja, a Beograd prištinskom zvaničniku dozvolio posetu Preševu

Kancelarija za KiM: Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo; Izostao odgovor kosovskog MUP-aPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.