Kurti: Hoćemo da se što pre dođe do dogovora, ali Srbija ne želi da menja Ustav; O ZSO – poštovati presudu Ustavnog suda

Aljbin Kurti
FOTO: KoSSev

„Zainteresovan sam za to da se što pre postigne dogovor, ali Srbija to ne želi, ne želi da menja svoj Ustav“, kazao je večeras u intervjuu za RTK, kosovski premijer Aljbin Kurti. Govoreći o Zajednici srpskih opština, kaže da bi svi trebalo da poštuju presudu Ustavnog suda, sa druge strane, kada je reč o odluci istog suda o zemlji manastira Visoki Dečani, Kurti ne poziva na poštovanje odluke, već na dijalog.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, kazao je večeras u emisiji „Prime“ na RTK da korist od dijaloga koji se vodi u Briselu ne bi trebalo da ima Srbija kao država, već da bi trebalo da se bave zahtevima Srba sa Kosova.

„Nismo mi protiv njih, ali Srbija je protiv nas. Međunarodna zajednica je takođe uverena da smo kreativni i da smo na dobrom putu“, rekao je Kurti.

Kosovski premijer ujedno kaže da je za to da se što pre dođe do konačnog sporazuma u sklopu dijaloga koji se vodi u Briselu, međutim, tvrdi da Srbija to ne želi.

„Zainteresovan sam za to da se što pre postigne dogovor, ali Srbija to ne želi, ne želi da menja svoj Ustav“, rekao je Kurti za RTK.

Navodi i da „uzajamno priznanje ne bi trebalo da se ostavi za kraj razgovora“, već da bi trebalo da bude centar razgovora, te dodaje da se za tako nešto zalažu i međunarodni partneri.

„Na međunarodnom planu smo produbili saradnju i koordinaciju sa našim partnerima, saveznicima i prijateljima, jačajući bezbednost građana, afirmišući državni suverenitet i štiteći teritorijalni integritet naše Republike“, rekao je on.

O ZSO: Poštovati odluku Ustavnog suda

Govoreći o Sporazumu koji je dogovoren u Briselu o formiranju Zajednice srpskih opština, kosovski premijer kazao je da se posrednici u dijalogu Beograda i Prištine ponekad u vezi sa ovim pitanjem „pozivaju na prošlost“, ali i da ipak „prihvataju i poštuju presudu kosovskog Ustavnog suda“, kazao je Kurti.

Kurti precizira da bi svi trebalo da poštuju ovu presudu.

Kosovski premijer je neretko u prošlosti pravdao nesprovođenje sporazuma o ZSO odlukom kosovskog Ustavnog suda kojom je, kako on tvrdi, blokirano formiranje ovog tela.

Međutim, u poslednjem periodu je više međunarodnih predstavnika reklo da to nije slučaj.

Poslednji je to učinio izaslanik SAD za zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

„Uprkos tome što je Ustavni sud doneo odluku da pojedini delovi predloga nisu usklađeni sa Ustavom – on ne navodi da je sama Zajednica neustavna. Tako da je u kontekstu dijaloga do Kosova i Srbije da odluče kako će to izgledati“, rekao je Eskobar juče tokom izlaganju pred podkomitetom američkog senata za spoljne poslove za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju.

Kazao je i da su od Kurtija zatražili on i Lajačk tokom nedavne posete Prištini, da se razmotre modeli za koje se veruje da bi mogli biti kompatibilni:

„Koji ne bi podrivali njihov suverenitet ili funkcionalnost kao način koji bi Srbima dozvolio da nastave da i dalje primaju zdravstvenu zaštitu, određene benefite u obrazovanju na srpskom jeziku“, naglasio je Eskobar, ali i naznačio da niko ne želi novu Republiku Srpsku.

Voditi dijalog u vezi sa zemljom manastira Visoki Dečani

Kurti se osvrnuo i na još jednu odluku kosovskog Ustavnog suda, koji je potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na 24 h zemlje, to jest zahtev SAD-a i drugih predstavnika međunarodne zajednice – da kosovske institucije sprovedu ovu odluku.

Kosovski premijer, međutim, kaže da odluke koje su donete za vreme režima Slobodana Miloševića ne bi trebalo da se prihvate kao odluke demokratske vlasti. On je iznenađen zbog toga što je Ustavni sud doneo presudu u ovom slučaju upravo na osnovu odluke Miloševićevog režima

„Imamo rezervu prema odlukama Miloševićevog režima, koje je iznenađujuće prihvatio Ustavni sud, koji ih je tretirao kao i druge slučajeve“, tvrdi Kurti, te ponavlja da bi o ovom pitanju trebalo da se vodi dijalog.

Kurti je i prethodno govoreći o zahtevima međunarodne zajednice za primenu odluke Ustavnog suda govorio na sličan način, odnosno da bi „poglavari Manastira trebalo da pronađu rešenje kroz dijalog i dogovor sa lokalnim stanovništvom“.

„Smatram da treba istaći da smo svesni da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati, ali istovremeno moramo voditi računa o protivrečnostima koje su pratile pitanje zemljišta oko manastira u istorijskom i pravnom smislu. Pre svega, sve ima svoje izvorište u odluci Vlade Srbije 1997. godine kada je zemljište na diskriminatorski način dato manastiru, jer je bilo vlasništvo dva javna preduzeća“, kazao je Kurti početkom meseca.

Neposredno pre ovomesečnog pisma vladike Irineja, kritike na račun kosovskih zvaničnika uputila je eparhija raško-prizrenska, a nakon serije izjava u kojim su iskazivali nezadovoljstvo usled odluke kosovskog Ustavnog suda iz 2016. godine o povratku 24 h zemlje manastiru ili otvoreno pozivali na to da se ona ne sprovede.

„Podrivanje sudskih presuda u javnosti od strane prištinskih zvaničnika povodom zemlje manastira Visoki Dečani je bez presedana u širem regionu“, poručili su iz eparhije, uz naznaku da sa velikom zabrinutošću već nekoliko meseci prate izjave koje dolaze iz Prištine.

 

Kosovski premijer ujedno, osvrnuvši se na 14. godišnjicu samoproglašenja kosovske nezavisnosti je kazao da „još uvek nije ostvaren san naroda Kosova“.

„Verujem da je nezavisnost Kosova veliko istorijsko dostignuće, ali u isto vreme to još uvek nije ostvaren san naroda Kosova“, rekao je Kurti.

Prištinski zvaničnici obeležili su danas godišnjicu samoproglašenja nezavisnosti Kosova serijom aktivnosti. Više o tome u posebnoj vesti.

U vezi sa ovom temom, tačnije gde je Kosovo sada u odnosu na 2008. godinu, kao i kakav je položaj Srba na Kosovu, razgovarali smo sa političkim analitičarima sa srpske i kosovske scene, Dušanom Janjićem i Nedžmedinom Spahijuom.

Šta su oni kazali pročitajte u:

Spahiju: Albanci ne odustaju od nezavisnosti, za njih je to prirodna stvar, ali ne poštuju ni zakone

Janjić: Status Kosova kao nezavisne međunarodno javnopravne jedinice i dalje otvorenPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.