Kurti sa Devenportom o vanrednim izborima na Severu

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se danas sa šefom misije OEBS na Kosovu, Majklom Devenportom. U istom danu kada je objavljeno administrativno uputstvo za smenu gradonačelnika, dvojica sagovornika razgovarali su o procesu održavanja vanrednih izbora u četiri opštine na Severu Kosova.

Kurti se na sastanku zahvalio misiji OEBS na, kako je kazao, njihovoj podršci u rešavanju podzakonskih akata u vezi sa članom 72 Zakona o lokalnoj samoupravi.

Član 72 u ovom zakonu odnosi se na smenu gradonačelnika, a čine ga tri stava – 1. Građani opštine mogu preduzeti inicijativu za smenu gradonačelnika; 2. Zahtev s ovakvom sadržinom mora da potpiše dvadeset (20) odsto registrovanih birača i predaje se predsedavajućem Skupštine opštine koja upućuje slučaj odgovarajućoj instituciji za administraciju glasanja i 3. Ukoliko većina registrovanih glasača glasa u korist smene gradonačelnika, novi izbori za gradonačelnika se održavaju u skladu sa Zakonom o izborima.

Na ovom sastanku se razgovaralo i o integraciji nevećinskih zajednica na Kosovu, ali i, kako je Kurti kazao, preprekama sa kojima se oni suočavaju.

Kurti je još jednom izrazio zabrinutost zbog „pretnji i zastrašivanja iz Beograda i nelegalnih struktura protiv mladih policajaca iz srpske zajednice koji su nedavno angažovani u Kosovskoj policiji“, navode iz kabineta kosovskog premijera.

Da su Srbi ponovo počeli da napuštaju Kosovsku policiju, prošlog meseca izvestio je javnost šef EULEX-a, Đovani Pjetro Barbano, rekavši da su tri službenika dala otkaz.

Odmah je, sa porukama da su zabrinuti, reagovalo više ambasadora na Kosovu i predstavnika međunarodnih institucija. Oglašavali su se i prištinski zvaničnici.

U narednim danima bilo je više spekulacija o broju policijaca koji su napustili ovu instituciju. U medijima se pojavio broj sedam, što je u međuvremenu potvrdila i kosovska predsednica, dok je, međutim, krajem avgusta, portparol EU, Peter Stano, kazao da je do tada zapravo devet policajaca napustilo službu.

I dok su se prištinski i međunarodni zvaničnici oglašavali, Kosovska policija sve do sada nije izašla sa potvrdom o tome koliko je Srba napustilo ovu instituciju i zbog čega su to učinili.

Takođe je više upita KoSSev portala koji su upućeni policiji ostalo bez odgovora.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.