Američka komora na Kosovu: Priština da preispita zabranu uvoza iz Srbije

Američka privredna komora na Kosovu hitno traži od kosovske vlade da preispita mere koje ograničavaju uvoz iz Srbije, a koje, kako se navodi, ometaju međunarodne komercijalne interese, ograničavanjem prometa robe svetski poznatih brendova.

U saopštenju Američke privredne komore navodi se da je prema zvaničnim podacima uvoz kompanija sa značajnim američkim vlasništvom opao za preko 39% u poređenju sa 2022. godinom, naglašavajući značajan uticaj koji trenutne mere Vlade Kosova imaju na međunarodna preduzeća.

„Zabrana, koja cilja na Srbiju i proizvode iz ove zemlje, zapravo u velikoj meri pogađa međunarodne kompanije. Mnoga od ovih preduzeća su u vlasništvu kompanija iz partnerskih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, koje su bile ključni stubovi u podršci putanje rasta Kosova. Podaci otkrivaju mračnu stvarnost, uvoz povezan sa američkim kompanijama opada alarmantnom brzinom. Svaka trgovinska barijera, kao što je ova zabrana, neizbežno povećava potrošačke cene, dodatno opterećujući budžete kosovskih porodica. U okolnostima kada je Kosovo već ukinulo zabranu uvoza sirovina i poluproizvoda iz Srbije, besmisleno je i ironično zadržati na snazi meru kojom se zabranjuje uvoz robe koja predstavlja međunarodni komercijalni interes“, navodi se u saopštenju.

Američka komora podseća da je više puta imala slične stavove u prošlosti kad god su sa Kosova nametane trgovinske barijere uvozu iz susednih zemalja. Takođe, izrazili su i zabrinutost zemljama Zapadnog Balkana kad god postavljaju barijere za izvoz Kosova.

„Dobrosusedski odnosi su glavni preduslov za evroatlantske integracije Kosova. Aktuelne mere su, nažalost, u suprotnosti sa pozivima međunarodnih saveznika Kosova, koji pozivaju na harmonične regionalne odnose. Stoga, Američka komora ističe da ekonomska normalizacija Kosova i Srbije prevazilazi bilateralne interese. To je suštinska strategija za učvršćivanje regionalne stabilnosti i unapređenje ambicija evropskih integracija. Konstantno se zalažući za otvorenu i uravnoteženu trgovinsku politiku, Američka privredna komora na Kosovu traži brze i odlučne akcije koje će podržati ekonomski rast, prosperitet i regionalnu harmoniju“, zaključuje se u saopštenju.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.