Kurti: Rešenja nema jer se sporazum ne sprovodi

Foto : Printscreen/Kosovska Vlada

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovski premijer Aljbin Kurti, kazao je da nema rešenja za produžetak i normalizaciju odnosa sa Srbijom jer se ne sprovodi osnovni dogovor postignut u Briselu 27. februara.

Kurti je okrivio Srbiju što ne poštuje sporazum, ponovivši da je Kosovo spremno da potpiše sporazum u Briselu.

„Što se tiče normalizacije, potrebna nam je primena sporazuma. I da ne zaboravimo da imamo dogovor. Mnogo toga što se ‘trubi’ u domaćim, srpskim i međunarodnom medijima, stvorilo je utisak da dogovora nema. Rešenja nema jer se sporazum ne sprovodi. Pitao sam juče Lajčaka da li će normalni odnosi sa Srbijom biti mogući bez napuštanja evropskih vrednosti. Tražio sam da sve što je u osnovnom sporazumu bude i u redosledu implementacije“, kazao je Kurti danas na konferenciji za medije.

Povodom jučerašnjeg sastanka sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, Kurti je kazao da je izrazio spremnost da se na Severu organizuju prevremeni izbori.

„To je jedini način da se promeni vlast. Promena vlasti se ne može izvršiti nasiljem, povređivanjem vojnika KFOR-a, novinara ili policajaca. Član 72. Zakona o lokalnoj samoupravi pojašnjava način postupanja. Institucije će poštovati sve procedure“, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je kazao da je i njemu, kao i Lajčaku, ostao pozitivan utisak sa jučerašnjeg sastanka.

Lajčak će se danas u Beogradu sastati i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Pročitajte još:

Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem: Ja svoje predloge, on svoja viđenja – ali smo se složili da se proces nastavi

Opširnije o najnovijoj krizi na Severu čitajte na našoj istoimenoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.