Drugi dan konsultacija: Partije saglasne da nije vreme za nove izbore, Srpska lista se nije oglasila

Hašim Tači i Srpska lista
Foto: Kosovsko predsedništvo

Nakon što je juče održao sastanak sa liderom Pokreta Samoopredeljenje, Aljbinom Kurtijem, kao i liderima LDK i PDK, Isom Mustafom i Kadrijem Veseljijem, kosovski predsednik Hašim Tači danas je nastavio konsultacije sa predstavnicima drugih parlamentarnih stranaka posvećenim formiranju nove kosovske vlade.

Drugi dan konsultacija Tači je započeo telefonskim razgovorom sa liderom Alijanse za novo Kosovo (AKR), Bedžetom Pacolijem, zatim sa predstavnicima Srpske liste, predsednikom Goranom Rakićem, ministrom za zajednice i povratak, Daliborom Jevtićem i poslanicima ove političke opcije u kosovskoj skupštini, Slavkom Simićem i Igorom Simićem.

Nakon toga Tači se sastao i sa predsednikom NISMA-e, Fatmirom Ljimajem, predstavnicima parlamentarne grupe 6+ i predsednikom AAK, Ramušem Haradinajem.

Iako postoje minimalne razlike u stavovima, predstavnici ovih stranaka, osim Srpske liste koja se još uvek nije oglasila, ali i Bedžeta Pacolija koji se, prema pisanju prištinskih medija, nalazi u Švajcarskoj, saglasni su oko jednog – u ovoj situaciji treba izbeći održavanje vanrednih izbora.

Ljimaj: Zamolili smo Tačija da izbegne izbore

Predsednik Socijaldemokratske inicijative, Fatmir Ljimaj je nakon susreta sa Tačijem izjavio da je od njega zatražio da se izbegne održavanje vanrednih izbora.

„Nakon pada vlade Kosova treba obezbediti poštovanje Ustava ali i izbeći vanredne parlamentarne izbore“, poručio je.

Prema Ljimajevim rečima, kosovski predsednik treba da, u skladu sa Ustavom, pažljivo sagleda mogućnosti izbegavanja izbora.

„Predsednik je čuo naše mišljenje o tome kako treba da postupimo i kakav je stav Inicijative u ovoj situaciji. Zatražili smo od predsednika da poštuje Ustav Kosova i korake koje treba preduzeti u situaciji u kojoj se nalazimo“, rekao je Ljimaj, prenosi Koha.

„Moramo imati na umu nadležnost svake institucije odvojeno. Predsednik i vlada moraju da shvate da je skupština najviša institucija. Niko ne može uzurpirati ovlašćenja kosovskog parlamenta ni za šta“, ocenjuje.

Ljimaj je takođe rekao da je „rizik dati predsedniku ovlašćenja za raspuštanje Skupštine“.

Predsednik nema prostora da raspusti kosovsku skupštinu bez volje političkih stranaka, dodao je.

„Mi smo parlamentarna Republika, a ne predsednička. Inicijativa je spremna da doprinese izbegavanju izbora i funkcionisanju vlade, ali mi imamo naše uslove koje ćemo otkriti kada dođe do formiranje vlade“, kazao je Ljimaj.

Kinoli: Nije vreme da se izložimo riziku i izađemo na birališta

Albert Kinoli, je kazao da se poslanička grupa 6+ ne slaže da se održe novi izbori u trenutku pandemije Covid-19.

„Mi kao parlamentarna grupa, što se tiče ove situacije, postoje dva pitanja: raspuštanje i predsednik raspisuje izbore i formiranje nove i stabilne vlade. Niko nije protiv izbora, ali u situaciji smo za koju smatramo da nismo spremni da izađemo na birališta“, dodaje Kinoli.

Haradinaj: Smatramo da je raspisivanje izbora u ovim situacijama nemoguće

Haradinaj je rekao da se AAK trenutno protivi prevremenim izborima. Prema njegovim rečima, bolje je da se glasa za vladu u skupštini nego da se nastavi sa razrešenom vladom.

Sa Tačijem je razgovarao o dve teme, a to su pandemija i o političkom trenutku nakon izglasavanja nepoverenja.

„Za AAK je sigurnije da će Kosovo izglasati brzo vladu u skupštini, nego da nastavi sa vladom koja je smenjena u skupštini. Trenutno je raspisivanje izbora nemoguće. Bez obzira koliko brzo će se održati izbor nove vlade, bolje je“, rekao je Haradinaj i dodao da će podržati takvu vladu i pod uslovom da ne budu deo nje.

Podsetimo, kosovski predsednik juče se sastao sa liderom Samoopredeljenja, Aljbinom Kurtijem, koji se protivi ideji stvaranja nove vlade, već zahteva raspisivanje novih izbora čim prođe pandemija koronavirusa.

Njegov koalicioni partner u sada već vladi u ostavci, Isa Mustafa, izjasnio se za formiranje nove vlade, uz ocenu da nije vreme za izbore, ali i predložio izmenu kosovskog ustava.

„Mi se zalažemo za to da postanemo nova vlada nakon svih ustavnih procedura i postupka predviđenih presudom Ustavnog suda 2014. godine“ rekao je Mustafa.

Predsednik PDK, Kadri Veselji, juče se takođe izjasnio protiv održavanja izbora, rekavši da su „izbori u vreme pandemije licemerje“.

Kao i juče, tako i danas, kosovski predsednik poručio je da će nakon završetka konsultacija sa političkim strankama preduzeti korake u skladu sa ustavom i zakonima Kosova.

Pročitajte još:
Kurti nakon sastanka sa Tačijem: Posle izglasavanja nepoverenja, idemo na nove izbore

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.