Kurti nakon sastanka sa Tačijem: Posle izglasavanja nepoverenja, idemo na nove izbore

Tači i Kurti
Foto: Kosovsko predsedništvo

Vest je ažuriana

15:00- Tači nakon završetka konsultacija sa političkim strankama: Preduzeću korake u skladu sa ustavom i zakonima

Nakon završetka konsultacija sa političkim strankama, iz kancelarije kosovskog predsednika su saopštili da će Hašim Tači preduzeti korake u skladu sa kosovskim ustavom, sa važećim zakonima, uzimajući u obzir dosadašnje iskustvo i relevantne procedure, ali i uzimajući u obzir izraženu političku volju političkih stranaka.

14:50- Veselji: Vanredni izbori licemerje u vreme pandemije

Lider PDK, Kadri Veselji, nakon sastanka sa Tačijem kazao je da su izbori u vreme pandemije licemerje.

„Sve što tražimo je da poštujemo ustav. Volja suverena je najlegitimnija, ali kada smo u pandemijskoj situaciji vanredni izbori su licemerje“ kazao je Veselji.

14:45- Isa Mustafa: Sa 82 glasa menjamo Ustav, LDK je za novu Vladu

Predsednik LDK, Isa Mustafa, nakon sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem kazao je da su za pad Kurtijeve vlade glasala 82 poslanika, što je dovoljno da promeni kosovski Ustav i rekao da njegova stranka procenjuje da nije vreme za izbore.

„Treba uzeti u obzir da su za predlog nepoverenja glasala 82 člana skupštine Kosova, što znači da je ona dvotrećinska većina koja ima i pravo izmene Ustava. Mi se zalažemo za to da postanemo nova vlada nakon svih ustavnih procedura i postupka predviđenih presudom Ustavnog suda 2014. godine“ rekao je Mustafa.

Mustafa je rekao da njegova stranka procenjuje da nije vreme za izbore i da sa Tačijem nije razgovarao o imenima, već samo o političkoj volji.

„Mislimo da nije vreme da izađemo na birališta zbog pandemije,“ rekao je.

11:45 Kurti nakon konsultacija sa Tačijem: Nakon izglasavanja nepoverenje, trebalo bi izaći na nove izbore

Kosovski predsednik Hašim Tači započeo je konsultacije sa liderima političkih stranaka o mogućnosti formiranja nove kosovske vlade, nakon što je prethodne nedelje kosovska skupština izglasala nepoverenje vladi koju je vodio Aljbin Kurti.

Upravo je prvi na konsultacije i pozvan vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti.

Sastanak je počeo u 10 časova a nakon sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, Kurti je naglasio da bi nakon izglasavanja nepoverenja trebalo izaći na izbore, kao i da Tači mora da se pozabavi datumom novih izbora.

On je dodao da sa Tačijem osim teme izbora i virusa korona, razgovara samo pisanim putem.

„Sastanak je započeo o merama koje je vlada preduzela da spreči COVID-19. Na pokušaje predsednika da razgovara o novoj vladi za nove kandidature odgovorili smo našim stavom da ne možemo da krenemo nikud sa nepoštovanjem i negiranjem člana 82.2 Ustava koji kaže da posle izglasavanja nepoverenja, ostaje da treba da se ide na nove izbore“, rekao je Kurti, prenosi prištinska Koha.

Prema Kurtijevim rečima, „predsednik se založio za poštovanje ustava, zakona i prethodnih praksi i svi znamo šta su to bivše prakse“.

„Naglasili smo stav da predsednik ne treba da se bavi imenima ljudi i stranaka, već datumom novih izbora u kalendaru ove godine. Znam da smo u intezivnoj borbi protiv virusa i to može da odloži datum izbora, ali ustav Kosova ne nudi druge alternative“, kazao je.

Kurti je takođe rekao i: „Moramo da budemo oprezni koga citiramo i kako citiramo za one koje nam se predstavljaju kao tumači Ustava.“

„Za član 82.2, spremni smo da razgovaramo otvoreno i široko sa predsednikom Kosova. Osim teme izbora i borbe protiv virusa spremni smo da razgovaramo, ali u pisanom obliku. Naša vlada sada vrši dužnost vlade, jer je u Skupštini uspešno izglasan predlog nepoverenja“, rekao je Kurti.

Iako su iz Pokreta Samoopredeljenje ranije kazali da nije vreme za ovaj sastanak, Kurti je ipak sinoć najavio da će se odazvati pozivu kosovskog predsednika.

Kako je naveo, on ne ide kako bi se sa Tačijem konsultovao o sastavljanju nove vlade, već da iznese svoj stav, potvrdio je.

„Moji pravni savetnici imaju obavezu da ocene poziv predsednika. Njihov predlog je da odem na sastanak sutra, a ja ću kao premijer videti detalje, bez razmišljanja o konsultacijama oko vlade jer bi to bilo kršenje Ustava, jer nismo u postizbornoj situaciji“, kazao je sinoć Kurti.

Ipak mu je jutros neposredno pred početak sastanka uputio pismo u kom mu je predočio o temi o kojoj će razgovarati, a to je, kada je naprikladnije vreme za raspuštanje skupštine.

„Želeo bih da vam unapred napomenem da jedino pitanje o kome ću danas razgovarati jeste kada će biti najprikladnije vreme za raspuštanje skupštine, posebno uzimajući u obzir vanredno stanje javnog zdravlja sa kojim se Republika Kosovo suočava u ovom trenutku. To je pitanje o kom smo dužni da stalno obaveštavamo građane kao izvor demokratskog suvereniteta“ piše između ostalog u Kurtijevom pismu kosovskom predsedniku.

U vezi s „pogrešnim tumačenjima člana 95.5 Ustava, ovu temu od sekundarnog ili tercijarnog značaja može ostaviti za neki drugi dan“, Kurti je Tačiju takođe napisao.

Iz kancelarije kosovskog predsednika saopšteno je da su pozivnice upućene svim parlamentarnim strankama na konsultacije o daljim koracima nakon što je izglasano nepoverenje Kurtijevoj vladi.

„Poziv je poslat svim parlamentarnim političkim subjektima, gde su čelnici parlamentarnih stranaka pozvani na konsultacije sutra i dan kasnije“, saopšteno je u utorak uveče iz Tačijevog kabineta.

Danas će se kosovski predsednik u odvojenim sastancima sastati i sa liderom LDK, Isom Mustafom i liderom PDK, Kadrijem Veseljijem, a u četvrtak sa liderima AAK, Ramušom Haradinajem, predsednikom Srpske liste i predsednikom Inicijative NISMA, Fatmirom Ljimajem, a zatim i sa predstavnicima parlamentrarne grupe 6+.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.