Tači traži od LVV mandatara za formiranje nove vlade

Kosovski predsednik, Hašim Tači, upravo je postupio suprotno od mnogobrojnih zahteva Samoopredeljenja (LVV) upućenih u poslednjih nekoliko dana, zatraživši od kosovskog premijera u ostavci, Aljbina Kurtija, da mu dostavi ime mandatara za sastavljanje nove vlade.

I dok Samoopredeljenje uporno odbija formiranje nove vlade, poručujući Tačiju da „ne traži nova imena, već da razmišlja o novim izborima“ nakon što se završi pandemija koronavirusa, kosovski predsednik odlučio se za drugi korak, da uputi pismo premijeru u ostavci, Aljbinu Kurtiju, sa zahtevom za ime novog mandatara za sastavljanje vlade, „prateći ustavnu proceduru“.

Pismo stiže nakon dvodnevnih konsultacija o sastavljanju nove vlade, na kojima su se, za razliku od LVV, većina parlamentarnih partija složile da nije vreme za nove izbore, već za novu vladu.

U pismu se Tači poziva na to da je nakon izglasavanja nepoverenja vladi, u skladu sa članom 95 kosovskog ustava, kao i odlukom Ustavnog suda od 1. jula 2014. godine preduzeo korake za formiranje nove vlade.

„Uzimajući u obzir član 95 ustava, odluku Ustavnog suda od 1. jula 2014. godine i odluku CIK-a o potvrdi konačnih rezultata prevremenih izbora održanih 6. oktobra 2019, Samoopredeljenje kao partija sa najvećim brojem osvojenih mesta u skupštini, ima pravo da predloži novog kandidata za predsednika Vlade“, napisao je Tači.

Podsetimo, nepoverenje vladi Aljbina Kurtija izglasala su  nedavno 82 poslanika od 117 prisutnih, na 52. dan njenog postojanja. Ubedljivu većinu činili su, pored jake opozicije i manjinskih stranaka, i dojučerašnji koalicioni partner, odnosno članovi vlade – LDK i Srpska lista.

Neposredno pre toga, profesor ustavnog prava Enver Hasani, objasnio je za KoSSev koja je ustavom propisana procedura nakon ovakvog poteza skupštine.

„Šef države šalje pismo onom ko je bio prvi na poslednjim izborima, to je opet LVV. Potom, LVV nema rok, ona može mesecima da razmišlja čije će ime da pošalje. To opet može da bude Kurti a može i neki drugi kandidat, što bi bilo logičnije. Potom, ukoliko pošalje ime kandidata, on dobija mandat od 15 dana od predsednika za sastav vlade. Ukoliko ne uspe u tom roku, onda imamo drugi krug. U ovom slučaju, u drugom pokušaju, predsednik može da pozove sve partije, ukoliko LVV ne bude dobila apsolutnu većinu, onda predsednik ne samo da ne mora da ide kod drugoplasirane stranke, već može na razgovor da pozove sve ostale partije i da zatraži maksimalan konsenzus, uključujući i od LVV, jer nikad ne može da se isključi LVV da postignu sporazum kako se ne bi išlo na izbore, već da nađu nekog kandidata, odgovarajućeg za mandatara. Jedini je ovo slučaj kada predsednik ima diskreciju da se vlada izabere na ovakav način bez izbora, uzimajući u obzir situaciju u kojoj se sada nalazimo“.

Prema pisanjima pojedinih prištinskih medija, očekuje se da će Samoopredeljenje odugovlačiti sa dostavljanjem imena mandatara za sastavljanje nove vlade, upravo zbog toga što ne postoji ustavom propisani rok do završetka pandemije koronavirusa, a nakon čega će insistirati na održavanju novih vanrednih izbora.

Pročitajte još:

Drugi dan konsultacija: Partije saglasne da nije vreme za nove izbore, Srpska lista se nije oglasila

Kurti nakon sastanka sa Tačijem: Posle izglasavanja nepoverenja, idemo na nove izbore

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.