Makron i Šolc pisali Vučiću: Angažovali smo savetnike da pomažu Lajčaku; Pokažite spremnost da donosite teške odluke

Makron Šolc
FOTO: Eliot BLONDET/POOL/AFP

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, primio je zajedničko pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačkog kancelara, Olafa Šolca. Lideri dveju zemalja Evropske unije pozvali su da se krene napred u dijalogu, te saopštili da su zadužili po jednog savetnika da pruže direktnu podršku Lajčaku, ali i predložili da njih trojica zajedno posete Beograd i Prištinu.

U pismu Šolca i Makrona stoji da ga šalju Vučiću u trenutku „od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana“, prenose iz srpskog predsedništva.

„Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi“, smatraju Makron i Šolc.

Podcrtali su da je upravo zbog toga puna normalizacija odnosa Beograda i Prištine od suštinskog značaja za Zapadni Balkan.

„Obraćamo Vam se kao lideru Vaše zemlje, kako bismo apelovali na Vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU“, dodali su.

Naznačili su i da su nedavne tenzije pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou.

„Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima“, tvrde Makron i Šolc.

Ujedno predlažu da njihovi savetnici zajedno sa Lajčakom, posete Beograd i Prištinu, „kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred“.

„Iskreno se nadamo da će ova inicijativa naići na Vaše interesovanje i podršku“, zaključuju predsednik Francuske i nemački kancelar.

Za sada nema potvrde iz Prištine o tome da je pismo sličnog sadržaja upućeno i kosovskom premijeru.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.