Kurti potvrdio da će biti premijer Kosova

„Ja znam da je srpski predsednik insistirao na tom rasističkom konceptu razgraničenja i međunarodna zajednica i SAD slušaju predsednika Srbije i onda nam pokažu šta je tražio. Ali ne mislim da je to stav SAD, verovatno i međunarodna zajednica ponekad testira sve strane, da vidi ko na čemu stoji i ko se za šta zalaže“, rekao je budući mandatar kosovske vlade i lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti u intervjuu za Al Jazeeru. Istovremeno je potvrdio spekulacije da će upravo on biti novi kosovski premijer i još jednom istakao da Srpsku listu ne vidi u svojoj vladi.

Kurti je u intervjuu za Al Jazeeru rekao da su pregovori o koalicionoj vladi sa LDK u ranoj fazi, te da sada dogovaraju harmonizaciju programa i zajedničkih projekata. Ipak, kako navodi, optimističan je po pitanju buduće vlade jer je ona izglasana zato što je „narod glasao za promene“.

Ponovio je ono što je bilo poznato do sada – da će vlada u Prištini imati 12 ministarstava i najmanje 30 odsto žena, ali i potvrdio ono što se do sada pretpostavljalo:

„Ja ću biti budući premijer Republike Kosova“, rekao je.

Po uzavrelom pitanju o učešću Srpske liste u njegovoj vladi, Kurti tvrdi da je svestan da jedan ministar mora biti iz srpske zajednice ali dodaje „naš Ustav ne kaže da taj čovek mora da bude iz Srpske liste“.

„Srpska lista nije srpska zajednica, mi ne poistovećujemo narode s jedne strane i vlade i države s druge strane, to su različite stvari. Naš Ustav kaže da mora biti bar jednog ministra koji je Srbin i toga će biti, ali mislim da je pogrešan pristup da mi sada trčimo ka Srpskoj listi jer Srpska lista nije stranka, nego je država“.

Sa Srpskom listom će ipak razgovarati jer, kako kaže, oni će biti poslanici, ali ne krije privrženost predstavnicima drugih srpskih partija za koje iznosi ocenu da priznaju Kosovo.

„Ja se ne mogu sresti sa Srpskom listom, dok god se nisam sreo sa drugim Srbima koji nikad nisu sabotirali našu državu i demokratiju u našim institucijama“, rekao je lider pokreta koji je, između ostalog, bacanjem suzavca u skupštinskog sali više puta sprečavao izglasavanje Zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom za koji je postojala skupštinska većina.

„Srbi, kao na primer Nenad Rašić, Slobodan Petrović, Petar Miletić, koji su ne samo priznali i podržavaju našu nezavisnu državu, nego takođe su dali doprinos blagostanju i pravima srpske zajednice na Kosovu. Na primer, gospodin Rašić je jedan od najboljih ministara koje smo mi imali posle proglašenja nezavisnosti i nema nijednu aferu“.

Iako kosovski Ustav ne navodi da srpski ministar u vladi mora biti iz parlamentarne stranke, Ustavom je ipak definisano da, ukoliko nominacija za ovo mesto dolazi od osobe koja nije srpski poslanik, njegovo ili njeno imenovanje mora odobriti većina poslanika srpske zajednice.

„Srbija da prizna Kosovo i plati ratnu odštetu“

Po pitanju odnosa sa Beogradom, ponovio je da će njegova vlada najpre revidirati 33 sporazuma postignutih između 2011. i 2017. godine, a da će nakon toga pokrenuti „novi dijalog“, zasnovan na principima „uzajamnosti, reciprociteta, treba takođe da bude simetričan dijalog, pod okvirom Brisela ali i SAD“.

„Pogotovo mislim da nam treba dijalog sa Briselom o dijalogu sa Srbijom, jer ne možemo da dozvolimo sebi da još jednom imamo neuspešan dijalog“, rekao je Kurti.

Ipak, u ovom intervjuu nije prejudicirao kraj dijaloga.

„Ja ne znam kakav će biti kraj tog dijaloga jer ne želim da imamo jedan ready-made (prim.red. unapred pripremljen) scenario gde je međunarodna zajednica kao režiser koji isključuje razne glumce koji se nisu dobro ponašali. Smatram da dijalog treba da ima čvrste i jasne principe pre nego što kažemo kakav će biti kraj tog dijaloga. Niko ne zna kakav će biti kraj tog dijaloga.“

Bez obzira na to što ne zna kakva će biti ishod dijaloga, on navodi da su zahtevi Kosova poznati unapred – Srbija treba da prizna Kosovo i plati ratnu odštetu, ali i štetu koju je izazvala na Kosovu „tokom okupacije, pogotovo 90ih godina“.

„Došlo je vreme da Srbije pre pogleda sebe u ogledalo, nego nas da gleda preko dvogleda, sa militarističkim pristupom“, smatra Kurti.

Sa Amerikancima govorio o podeli, ali sumnja da oni zagovaraju takvo rešenje

Na pitanje da li postoje uslovi u dijalogu pod kojima bi njegova vlada prihvatila podelu Kosova, Kurti odgovara da takvu mogućnost odbacuje jer je „status Kosova završena stvar“.

„Jedino ako postoje zahtevi u vezi sa potrebama srpskog stanovništva na Kosovu – o tome možemo da razgovaramo, ali Beograd mora da prikaže zašto Ahtisarijev plan, koji je privilegovao srpsku zajednicu na Kosovu nije dovoljan za Beograd“, objašnjava za Al Jazeeru.

Oko „statusa, teritorijalnog integriteta suvereniteta Kosova, nema kompromisa“, tvrdi Kurti.

Srpskog predsednika Aleksandra Vučića i njegovog kosovskog kolegu, Hašima Tačija, uporedio je sa Miloševićem i Tuđmanom.

„Prošlo je vreme kada su Tuđman i Milošević crtali granice po Bosni, sad smo u 21. veku, treba da se integrišemo u evropsku zajednicu i Srbija treba da se obračuna, ne sa svojim susedima, nego sama sa sobom, treba da se suoči sa svojom zločinačkom prošlošću jer se nismo mi borili protiv Bošnjaka i Hrvata, nego svi, i Sloveni, smo se borili protiv Srbije kao države, a ne protiv srpskog naroda“.

Na pitanje šta ako SAD ipak podrže ideju podele, Kurti priznaje da su mu zvaničnici SAD preneli tu ponudu Vučića, ali insistira na tome da su SAD priznale Kosovo u postojećim granicama i izražava sumnju da je to zaista stav SAD.

„Ja znam da je predsednik Srbije došao sa tim rasističkim konceptom etničkog razgraničenja, ali on je predsednik Srbije, on insistira na tom razgraničenju i naravno međunarodna zajednica i SAD slušaju predsednika Srbije i onda nam pokažu šta je tražio. Ali ne mislim da je to stav SAD, verovatno i međunarodna zajednica ponekad testira sve strane, da vidi ko na čamu stoji i ko se za šta zalaže, ja mislim da Zapadni Balkan sa šest naših država treba da se uključi u evropske integracije što pre, u NATO, i da imamo dugoročan mir, sigurnost i stabilnost na Balkanu“, rekao je Kurti.

Za činjenicu da „šest zemalja Zapadnog Balkana“ još uvek nisu članice Evropske unije u najvećoj meri krivi Beograd.

„Najveći problem je Beograd. Srbija sa svojim agresivnim ratovima tokom 90ih i Srbija sa nedostatkom sučeljavanja sa prošlošću i Srbija sa idejom hegemonije i dominacije i u 21. veku, predstavlja prepreku za integracije u EU“, mišljenja je on.

Beograd i Sarajevo nisu isti, Republika Srpska da se integriše u BiH

Srbija će robu na Kosovo moći da uveze tek kada Kosovo bude moglo da izveze robu u Srbiju, a Srbija se pobrine za Albance u Preševskoj dolini, dok BiH može da očekuje drugačiji tretman.

„Mi nikada nećemo Srbiju i Bosnu postaviti u istoj rečenici, kao što je radila prošla vlada, jer situacije su sasvim drugačije. Za nas Sarajevo nije slično Beogradu, a koliko sam razumeo, od 52 preduzeća koja izvoze robu iz BiH na Kosovo, čak 47 njih su iz Republike Srpske. Mi smatramo da Republika Srpska treba da se potpuno integriše u Bosnu i Hercegovinu, mi veoma dobro znamo da je tamo Srebrenica i da će biti 25 godina genocida u Srebrenici sledeće godine pa nikada ne stavljamo znak jednakosti, nikada ne poistovećujemo i Srbiju i Bosnu i Hercegovinu“, tvrdi.

Do nezavisnog sudstva „vetting-om“?

Kurti i LVV koji godinama vode kampanju protiv korupcije što čini okosnicu njihovog imidža na Kosovu, najavljuje da će sudstvo i tužilaštvo „osnažiti vetting procesom“, odnosno procesom provere budućih službenika u pravosudnom sistemu pre njihovog imenovanja.

Imenovanje tužilaca i sudija na Kosovu u nadležnosti je Tužilačkog i Sudskog saveta, a princip nezavisnosti pravosudne grane vlasti zabranjuje bilo kakvo mešanje izvršne vlasti u izbor ovih lica.

„Mi imamo oko 200 tužioca, ali su oni veoma pasivni i bez obzira na to što u prošlim godinama, svake večeri na glavnim vestima ste mogli da čujete bar par skandala korupcije u našim institucijama, treba da tužilaštvo bude aktivno, ali ja mislim da će se to desiti jednom kada oni više ne budu bili pod pritiskom od naše vlade“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.