Kurti: Počinje nova era, Srbija se uči reciprocitetu; opozicija kritikuje; međunarodna zajednica pozdravlja

FOTO: KoSSev

U Briselu je danas, posle dvodnevnih pregovora glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, uz međunarodne posrednike, konačno postignut dogovor o deeskalaciji situacije na Severu Kosova, kao i o privremenom rešenju pitanja registarskih tablica. Međunarodni zvaničnici, kao i ambasadori pozdravljaju. I dok aktuelna kosovska vlast, odnosno za sada premijer Kurti postignuto vidi kao „novu eru kada Srbija počinje da se uči  reciprocitetu“, opozicija kritikuje, nazivajući sporazum „besmislenim“.

U prvoj zvaničnoj reakciji kosovskog premijera, naveo je da je ovime utvrđen reciprocitet registarskih oznaka, s obzirom na to da će tablice RKS u Srbiji biti prekrivene, što će biti isto i sa suprotne strane.

Kurti je ponovio isto što i srpski predsednik, da će se specijalne jedinice povući, i dodao da će na prelazima kao i ranije biti kosovska granična policija koja će primenjivati dogovoreno.

Štaviše, kosovski premijer je naveo da iako će se specijalne jedinice povući, one će „u slučaju da bude zatrebalo, ponovo intervenisati“.

„Počinje nova era kada Srbija počinje da se uči reciprocitetu“, poručio je on na svom Fejsbuk nalogu gde je takođe objavio i sadržaj dogovora u tri tačke.

Svećlja: Do sada izdato više od 12.100 privremenih tablica, nema incidenata

Uoči prestanka važenja odluke kosovske vlade o zabrani ulaska automobila na Kosovo sa srpskim registarskim oznakama, kosovski minstar unutrašnjih poslova poručio je u objavi na Fejsbuku da je do sada izdato više od 12.100 probnih tablica RKS.

Podsetivši na to da je u Briselu postignut sporazum – privremeno rešenje povodom novonastale situacije, kazao je da će od 4. oktobra biti postavljene nalepnice na registarskim tablicama svakog vozila koje dolazi iz Srbije.

I dok još uvek ništa nije rešeno povodom srpskih tablica koje se vode na gradove na Kosovu, Svećlja poručuje:

„Ne interesuju nas drugi tamo, nema malo boljih ni onih malo gorih tablica Srbije“.

Naznačio je da je danas u Briselu postignut reciprocitet, ali i da Kosovo ne priznaje Srbiju i Srbija Kosovo, te da je zato neophodno postići uzajamno priznanje.

Haradinaj: Ogorčen sam zbog izjednačavanja specijalaca i kriminalaca

Za razliku od mišljenja Kurtijeve vlade, opozicija na Kosovu ne vidi sporazum postignut u Briselu kao uspeh, već ga, zapravo kritikuje.

„Ukoliko je tačno da je vlada pristala da se prema severu odnosi drugačije od ostatka Kosova, to je za nas potpuno neprihvatljivo i za osudu“, oglasio se danas lider AAK, Ramuš Haradinaj, koji je ujedno zatražio od Kurtija da objavi integralni tekst sporazuma o tablicama.

Haradinaj je „ogorčen“ i zbog izjednačavanja Specijalnih jedinica i „kriminalnih grupa“ koje su blokirale puteve na Severu. Kaže da je to „udar na suverenitet Kosova“.

Preuzimanje kontrole od strane KFOR-a na Jarinju i Brnjaku tumači kao „nazadovanje i ustupak Srbiji sa ozbiljnim posledicama po Kosovo“.

Haradinaj je ujedno zatražio od Kurtija da podnese izveštaj kosovskoj skupštini.

Palj Ljekaj (Pal Lekaj), funkcioner AAK takođe je kritikovao povlačenje specijalaca i demonstranata u isto vreme.

„Otići će zajedno, otići će u isto vreme. Ovo je reciprocitet gospodina Kurtija, izjednačavanje profesionalne policije u odbrani suvereniteta i integriteta naše republike sa bandom kriminalaca“, poručio je on na Fejsbuku.

Haradinaj-Stubla: Dijalog uz posredovanje EU završi se uvek besmislenim sporazumima

Negativna reakcija stiže i od bivše kosovske ministarke spoljnih poslova, Meljize Haradinaj-Stuble, (Meliza Stublla) koja ocenjuje da je sporazum postignut u Briselu gubitak i dodaje da se dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU uvek i završi „besmislenim sporazumima“.

“Dijalog uz pomoć EU, bez vremenskog okvira, bez cilja i bez definisanih pregovaračkih principa – uvek će završiti besmislenim, delimičnim sporazumima koji neće rešiti pravi problem između Kosova i Srbije. Kakav gubitak. Pošaljite ga nazad u Ovalnu kancelariju”, napisala je Haradinaj-Stubla na Tviteru nalogu.

LDK: Kritikovali sporazum 2016, sad ga aktivirali

Samoopredeljenje je napravilo korak napred i dva koraka nazad, ocenio je LDK u prvoj reakciji nakon dogovora u Briselu, naglašavajući da se samo radi o sporazumu iz 2016, koji je tadašnje Samoopredeljenje nazvalo sporazumom „srama“, a koji je LVV danas aktivirao sa najvećom posledicom, a to je da se o suverenitetu Kosova „više ne može pregovarati bez Srbije“.

„Vlada Kosova je, po prvi put, izjednačila Specijalnu jedinicu policije sa ilegalnim barikadama. Napravila ih je parom, strana koja se sa Srbijom mora dogovarati o njenoj teritoriji“, naveli su u saopštenju.

Optužujući Kurtijevu vladu da je dogovorom „dat pristanak“ da Srbija od danas „pravno uređuje teritoriju Kosova“, istakli su:

„Dakle, sporazum Srbije o tome kako je legalnost regulisana na Kosovu, gde policijske jedinice borave i kada i u kom roku odlaze, predstavlja ozbiljan neuspeh. Iznad svega, to je opasan presedan za budućnost; od sada, kad god organi reda idu na sever radi uspostavljanja zakona, postavljaju se barikade i Kosovo mora da pregovara sa Srbijom o njihovom uklanjanju“.

I dok se oštro protive onom što vide kao „neviđeno izjednačavanje i dugoročne posledice koje je Vlada Republike Kosovo napravila po bezbednosne snage i vladavinu prava sa barikadama koje sponzoriše Srbija“, pozdravljaju ravnopravnost u postupanju sa registarskim tablicama.

LDK je pomno pratila krizu na Severu, dodaju dalje, i vladi Kosova su pružili podršku da „proširi suverenitet na celoj teritoriji zemlje“, kao i po pitanju reciprociteta, „kao poštenu i neophodnu meru“ u političkim i trgovinskim odnosima sa Srbijom. Takođe, LDK smatra da je dijalog jedini oblik rešavanja „međudržavnih problema“.

„Stoga je učešće u dijalogu partije na vlasti danas koja joj se zbog čitavog istorijskog razloga suprotstavljala kao sredstvo, iako izvanredan zaokret, bilo jedino i bezalternativno“, naveli su na račun Samoopredeljenja.

LDK se takođe snažno protivi legitimitetu tablica gradova na Kosovu izdatih u Srbiji.

„Nastavak njihove upotrebe takođe predstavlja zastoj. Nijedna nalepnica, nijedna druga mera ne pokriva ozbiljnu grešku koju je Vlada Kosova učinila danas“, poručili su.

PDK: Sporazum – nazadovanje Kosova i dodatno učvršćivanje pozicije Srbije

Kritike nisu izostale ni iz PDK. Poručuju da su zabrinuti zbog onoga na šta je pristala Kurtijeva vlada, kao i da sporazum predstavlja nazadovanje Kosova i dodatno učvršćivanje pozicije Srbije.

Iako se slažu sa odlukom o reciprocitetu kada su tablice u pitanju, tvrde da je Kurti doveo u pitanje ustavnu ulogu Kosvoske policije, „jer snage KFOR-a preuzimaju posao održavanja javnog reda i kontrole prelaza“.

I PDK kritikuje to što su „izjednačeni“ specijalci sa demonstrantima, te dodaju da je kosovska vlada učinila barikade „efikasnim oruđem za unapređenje interesa Srbije na Kosovu“.

PDK ujedno tvrdi da su navodi Kurtijeve vlade o reciprocitetu dezinformacije te da su se odredba sporazuma o nalepnicama zapravo već našla u briselskom sporazumu iz 2016. godine. Ova stranka podseća da se tada ovom sporazumu oštro protivilo Samoopredeljenje.

Iako još uvek nije ništa dogovoreno oko srpskih tablica koje se vode na gradove na Kosovu, PDK navodi da sporazum čini problematičnim „prihvatanje ilegalnih KM i sličnih oznaka“ od strane kosovske vlade.

„Ova činjenica predstavlja ustupanje suvereniteta i nagradu za napore Srbije da negira državljanstvo i suverenitet Republike Kosovo izdavanjem ilegalnih srpskih tablica za teritoriju naše države“, poručili su iz ove stranke.

Međunardoni zvaničnici pozdravljaju

Državni sekretar nemačkog ministarstva spoljnih poslova Miguel Berger rekao je da je veoma važno što je pronađeno privremeno rešenje za pitanje registarskih tablica.

„Veoma je važno što je za pitanje registarskih tablica pronađeno privremeno rešenje. To podvlači potrebu za konstruktivnim napretkom u dijalogu između Srbije i Kosova“, napisao je Berger na Tviteru.

Ambasada Italije na Kosovu pozdravila je rezultat pregovora o registarskim tablicama, istovremeno pozivajući Kosovo i Srbiju da se uključe u normalizaciju svojih odnosa.

„Pozdravljamo ishod pregovora o registarskim tablicama automobila i pozivamo Kosovo i Srbiju da se konstruktivno uključe u dijalog uz posredovanje EU kako bi postigli napredak u sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa“, prenosi Koha.

Kako prenosi ovaj medij, i belgijsko diplomatsko predstavništvo u Prištini takođe je pozdravilo današnji sporazum.

Reči pohvale stigle su i od predsednice Evropske komisije, Ursule fon der Lajen, koja je poručila da je sada trenutak za nastavak dijaloga.

„To je veoma pozitivan razvoj događaja nakon mojih sastanaka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Albinom Kurtijem. To je dobro za ceo region. Dijalog se mora sada nastaviti“, napisala fon der Lajen na Tviteru.

NATO: KFOR će imati fundamentalnu ulogu u primeni sporazuma

Portparolka NATO-a, Oana Lungesku, pozdravila je danas zaključen sporazum i poručila da će misija KFOR-a odigrati fundamentalnu ulogu u obezbeđivanju njene efikasne primene u sladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine.

Entoni Godfri, ambasador SAD u Beogradu, takođe je pozdravio sporazum, istovrmeno navodeći da je „sve moguće kroz ozbiljan i posvećen dijalog“.

„Sjajna vest! Sve je moguće kroz ozbiljan i posvećen dijalog“, napisao je Godfri na Tviteru.

U subotu se, počevši od 8 časova do 16, oslobađaju blokirani putevi kod Brnjaka i Jarinja, tako što će istovremeno barikade povući Srbi, i povući će se specijalne kosovske jedinice, dok će se KFOR rasporediti na prelazima na oko tri nedelje. Formiraće se radna grupa čiji je zadatak da za šest meseci pronađe trajno rešenje za režim korišćenja tablica a što će se potom odlučivati na visokom političkom nivou u briselskom dijalogu. 

U toku je 11. dan blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka, a zbog odluke kosovske vlade o uvođenju probnih tablica RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama uz raspoređivanje specijalnih jedinica.

O novonastaloj situaciji na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.