BLOG 389. dan epidemije: U Srbiju stigle prve vakcine preko COVAX-a; nove, blaže mere od ponedeljka?

korona mitrovica
FOTO: KoSSev

Na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ sinoć je stigao prvi kontingent vakcina protiv koronavirusa iz sistema COVAX. U pitanju je 57.600 doza vakcina kompanije AstraZeneka, a novi kontigent – 201.600 doza, najavljen je za jun. Srbija je započela proces vakcinacije stanovništva više od tri meseca pre dolaska prvih doza vakcina putem COVAX-a. Kao jedna od najuspešnijih u svetu, do sada je iskoristila više od 2.5 miliona doza, od čega je skoro 1.100.000 revakcinisanih građana. Uprkos visokom broju vakcinisanih, Srbija se i dalje suočava sa većim brojem novoinficiranih, te se i dalje primenjuje veći broj zaštitnih mera. Međutim, najave ublažavanja već stižu. Krizni štab predložio je vladi da od ponedeljka rade bašte kafića ukoliko su „brojke za vikend dobre“, te da radno vreme svih objekata bude do 22 sata. Tržni centri bi trebalo da ostanu zatvoreni, kao i škole, te će đaci i dalje pohađati nastavu online. Da li će i koje mere važiti od ponedeljka, znaće se već u nedelju.

Od utorka zatvaranje ugostiteljskih objekata i tržnih centara na 12 dana

Od 6. do 18. aprila očekuje se potpuno zatvaranje ugostiteljskih objekata i tržnih centara.

Ovo je potvrdilo Udruženje gastronoma za Kallxo nakon sastanka koji su imali sa ministrom zdravlja Arbenom Vitijom.

Opširnije u posebnoj vesti.

U domovima i ustanovama socijalne zaštite 590 zaraženih

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, po današnjim podacima, na koronavirus pozitivno je 268 korisnika i 322 zaposlena.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je saopštilo da je do sada od kovida-19 izlečeno ukupno 5.457 korisnika tih ustanova i 2.582 zaposlena.

Još 38 preminulih u Srbiji, novoinficiranih 4.133

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo 38osoba, dok je na respiratoru njih297. Zvanično je potvrđeno 4.133novih slučajeva infekcije virusom korona, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 7.749, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije –covid19.rs. Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovski institut za javno zdravlje: Preminulo 12, novoobolelih 777

Za poslednja 24 sata zabeležena su 777 nova slučaja koronavirusa, 12 osoba je preminulo, a 566 pacijenta su izlečena, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje. Opširnije u posebnoj vesti.

Srpske sredine: 22 novoinficirana koronavirusom

Od ukupno 92 testirana uzorka u srpskim sredinama na KiM u poslednja 24 sata, 22 su pozitivna na koronavirus, novi su podaci Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica. Nije bilo preminulih. Opširnijeu posebnoj vesti.

U SAD vakcinisano rekordnih 100 miliona ljudi, broj obolelih i dalje visok (N1)

Bajdenova administracija, koja je postavila cilj da u prvih 100 dana na vlasti bude dato 100 miliona vakcina, oborila je još jedan rekord jer je vakcinisano 100 miliona ljudi. Ipak, broj obolelih od kovida-19 u nekim delovima zemlje i dalje ostaje visok, piše „Glas Amerike“.

Zašto se u BiH beleži veliki broj novozaraženih (RTS)

U Bosni i Hercegovini, zemlji sa 3,3 miliona stanovnika u petak je zabeležen rekordan broj inficiranih koronavirusom i čak 88 izgubljenih života. Otkriveno je 12 mutacija koronavirusa. U 86 procenata dominira britanski soj.

Maja Travar iz Zavoda za kliniku mikrobiologiju RS kaže da neke mutacije dovode do letaliteta virusa, a druge pojaavaju njegovu zaraznost, kao kod britanskog soja.

„Niko iz naučne zajednice ne može da predvidi u kakvom će smeru ovo ići, jer je nemoguće predvideti kakav će novi soj da nastane iz ovoga“, kaže Maja Travar.

Jedina stvar koju smatraju epidemiolozi koja može da obuzda epidemiju je masovna imunizacija. Juče je odobrena i „Sinovak“ vakcina koju su dobili iz Turske.

Nekoliko hiljada ljudi iz BiH, kako se pretpostavlja, iskoristilo je priliku da se vakciniše u Srbiji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.