Kurti održao govor o korupciji: Tajkuni banditskom praksom uništavali javnu imovinu, hoćemo korenitu promenu

Kosovski premijer u ostavci, Aljbin Kurti, se večeras kosovskoj javnosti obratio video snimkom o onome za šta je naveo da je „banditsko pljačkanje“ javnih preduzeća i kompanija na Kosovu. To je učinio sa kosovskom ministarkom ekonomije, Rozetom Hajdari.

Zahvaljujući radu radnika, mnoge kompanije i javna preduzeća nisu bankrotirali na Kosovu, iako su, prema njegovim rečima, pretrpela „orkestrirano uništavanje bivših rukovodilaca i visokih rukovodilaca“.

„Mnogi tajkuni u našoj zemlji postali su takvi u značajnoj meri zbog toga što su uništavali ogromno bogatstvo javne imovine koja je stečena uz pomoć građana ili nasleđena od prethodnih generacija. Tako su hiljade ugovora, milionski fondovi i izostanak lojalnosti bivših javnih rukovodilaca, stvorili uslove da javne službe ovih kompanija u svakoj sezoni prime udarce, sve dok mnoge od njih ne bi ostale bez dohodaka, sa teškoćom da same isplate radnike“, naveo je u govoru, koji je objavljen na sajtu kosovske vlade.

Tvrdi da je vlada kojom upravlja naišla na dokaze, te da će ih dostaviti istražnim organima.

„Takođe smo naišli na gotovo banditsku praksu izvan bilo kakvog minimalnog etičkog standarda a etički standard mora da prevlada u javnim institucijama. Ove prakse su se brutalno izrazile poslednjih dana, kao u slučaju bivšeg šefa Telekoma, koji je zajedno sa neovlašćnim licima obustavio rad privremenog odbora“.

I dok vlada u ostavci Aljbina Kurtija, po mnogima, sada već broji sitne sate do formiranja nove vlade bez izbora, u kojoj za njega i Samoopredeljenje neće biti mesta, Kurti nastavlja da i u ostavci ispunjava predizborna obećanja – pre svega – vodi borbu protiv, kako tvrdi, organizovanog kriminala i korupcije, dok se ocenjuje da njegov rejting nastavlja da raste.

Iako ova vlada nije sastavila ni dva meseca od svog formiranja i to uprkos jakom izbornom rezultatu, Kurti nastavlja sa smenama dosadašnjih rukovodioca. Samo u jednom danu, u petak su smenjeni rukovodioci u Telekomu, KEK-u i Infrakos-u.

Inače, Kurti se večeras građanima Kosova obratio video snimkom, prethodno otkazavši konferenciju za medije u dvorištu vlade Kosova, zbog kako je naveo, loših vremenskih uslova, te toga što u pandemiji koronavirusa se pridržavaju vanrednih mera da se u zatvorenim prostorima ne održavaju veća okupljanja.

Hajdari je u svom obraćanju navela konkretne razloge za dosadašnje smene čelnika javnih institucija Kosova, lista je duža, od većih gubitaka i povećanih troškova, preko problema sa likvidnošću preduzeća, ugovora o reklamiranju, nepotizma, politizacije, problematičnom nabavkom, kršenja radnih prava i ugovora, diskriminacije, dvostrukih funkcija, zapošljavanja penzionera, zloupotreba jubilarnih plata, upravljanje imovinom, nesprovođenje projekata, do sklapanja rizičnih ugovora i drugog.

U nastavku objavljujemo ceo govor Aljbina Kurtija, izvorno preveden na srpski:

„Hteo bih unapred da iskoristim ovu priliku da se zahvalim u ime Vlade Republike Kosovo radnicima i stručnjacima naših javnih preduzeća koji rade i pružaju vitalne usluge našoj zemlji u ovim teškim vremenima pandemije COVID-19.

Motiv za ovu zahvalnost nesumnjivo je povezan sa njihovom nespornom ulogom, koju su odigrali u zaštiti preduzeća kojih su deo. Zahvaljujući njima, mnoge kompanije, iako su njima orkestrirali bivši rukovodioci i viši menadžeri, nisu bankrotirale.

Mnogi tajkuni u našoj zemlji postali su takvi u značajnoj meri zbog toga što su uništavali ogromno bogatstvo javne imovine koja je stečena uz pomoć građana ili nasleđena od prethodnih generacija. Tako su hiljade ugovora, milionski fondovi i izostanak lojalnosti bivših javnih rukovodilaca, stvorili uslove da javne službe ovih kompanija u svakoj sezoni prime udarce, sve dok mnoge od njih ne bi ostale bez dohodaka, sa teškoćom da same isplate radnike.

Naše kompanije su pljačkane i po pitanju poslovnog prostora, kroz prikupljanje često ilegalne dobiti od nameštenih tendera i štetnih ugovora i stvorio se društveni utisak da javni subjekti nisu u mogućnosti da posluju u uslovima tržišne ekonomije.

Kako se glasno mogu čuti tvrdnje o slobodnoj konkurenciji, svedoci smo iskorišćavanja toga kao alibija kako bi se posao radniku iz javnog preduzeća preuzeo (neko drugi), da bi ga potom ubacio u ugovor, te bi javno preduzeće tako uvek bilo na gubitku.

Isto važi i za politiku ljudskih resursa, gde su oni koji su znali naterani da izađu van, da se predaju, pasivizuju ili udalje. U mnogim slučajevima, umesto potražnje za stručnjacima, vladali su tišina i prisilno odsustvo, jer se potencijalni proizvod njihovog rada izračunavao kao podugovor izvana. Dakle, došli smo u situaciju da se stručnjaci na terenu, uglavnom inženjeri iz svih oblasti, nađu u masi – van javnih entiteta, uskraćujući tako javnosti korist od svog znanja i potencijala.

To se dogodilo u Telekomu, Pošti, KEK-u, u skoro svim preduzećima za vodosnabdevanje i kanalizaciju, u Trepči, Infrakosu itd.

Odlučni smo da javna preduzeća, prema njihovom profilu, pretvorimo – iz dotiranja subvencija svakog meseca u organizme koji proizvode dodatnu ekonomsku i javnu vrednost.

Stoga, kao što smo vrlo jasno predstavili, verujem da je naša vladina politika bila:

a) korenita promena u načinu upravljanja našim kompanijama koje pružaju vitalne usluge našoj zemlji.

b) uklanjanje zvaničnika koji su svojim postupcima ili ćutanjem tolerisali tako pogubnu situaciju za javne službe i njihove finansije.

c) Otvaranje puta sa privremenim odborima, za nove vođe koje će uspostaviti red, uobičajenu prakse upravljanja i pripremu uslova za zapošljavanje specijalista koji će imati pun mandat.

U našoj akciji za postizanje ovih ciljeva naišli smo na dokaze i podatke koji će nesumnjivo biti predstavljeni istražnim organima. Takođe smo naišli na gotovo banditsku praksu izvan bilo kakvog minimalnog etičkog standarda, a etički standard mora da prevlada u javnim institucijama. Ove prakse su se brutalno izrazile poslednjih dana, kao u slučaju bivšeg šefa Telekoma, koji je zajedno sa neovlašćenim licima obustavio rad privremenog odbora. Ometanje metodama sile ili pretnje novim liderima javnog preduzeća je slučaj za organe reda i pravosuđa.

Neka niko i nikad ne pokuša da zastraši, a kamoli da preti novim članovima odbora, jer će se suočiti sa silom zakona kao nikada do sada“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.