Kurti o propuštenoj šansi za ZSO, Petković o novogodišnjoj listi želja kosovskog premijera

FOTO: KoSSev

Oni koji su hteli Zajednicu srpskih opština propustili su šansu 26. oktobra, bio sam spreman da potpišem, kazao je danas u Prištini kosovski premijer, Aljbin Kurti. Ponovo je bezuspešno pokušao da prebaci loptu za neuspeh dijaloga u polje Beograda, služeći se pri tom bestidnom zamenom teza i obmanjivanjem javnosti, odgovorio mu je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Aljbin Kurti obratio se danas medijima u Prištini nakon sednice kosovske vlade.

Podsetio je na 26. oktobar odnosno odvojene sastanke sa evropskim zvaničnicima u Briselu, koje su imali on i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Ovi susreti završeni su uz uzajamne optužbe o nedostatku primene, odnosno nepotpisivanju već dogovorenih sporazuma.

Kurti danas poručuje da su lideri Evropske unije i predsednik Srbije tog 26. oktobra imali priliku da dobiju njegov potpis za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, te da njih treba pitati „zašto su izgubili tako dobru šansu“.

„To je bila velika šansa. Šansu su imali oni u Evropskoj uniji koji su bili veoma zainteresovani, na primer, za Zajednicu opština sa srpskom većinom, odnosno za predlog nacrta statuta. Priliku je imao predsednik Srbije, koji stalno pominje Asocijaciju. Ali to nije bilo zbog nedostatka volje sa moje strane… Zato ih morate pitati ‘zašto su propustili tako dobru šansu’. Bio sam spreman da potpišem. Šta može biti ozbiljnije nego reći – ‘hajde da potpišemo večeras’. Nema veće ozbiljnosti od toga u međunarodnim odnosima i međunarodnim ugovorima. Tu je izašla neozbiljnost srpske strane koja nije potpisala“, kazao je Kurti novinarima.

Tvrdi i da se Srbija „povukla iz osnovnog sporazuma” i da je to „kapitalna prepreka“ na putu ka normalizaciji odnosa.

I danas je podsetio na svoj predlog – da sam napiše nacrt statuta za ZSO. Međutim, kako kaže, to mu nije bilo dozvoljeno.

Ujedno kaže i da bi Evropska unija trebalo da se „pozabavi“ pismom premijerke Srbije odnosno rezervama na Deklaraciju sa nedavnog samita EU-Zapadni Balkan – da su ovogodišnji sporazumi dogovoreni sa Prištinom za Srbiju prihvatljivi isključivo u kontekstu koji se ne odnosi na de facto i de jure priznanje Kosova.

„Moramo da se pozabavimo tim pismom… šta da radimo sa tim pismom? U briselskom dosijeu to pismo je velika prepreka. Neka tretiraju to pismo dok se to pismo ne povuče. Nema odustajanja od sprovođenja osnovnog sporazuma“, kazao je Kurti.

„Prestani da veruješ u Braću Grim“

„Aljbin Kurti ponovo je bezuspešno pokušao da prebaci loptu za neuspeh dijaloga u polje Beograda, služeći se pri tom bestidnom zamenom teza i obmanjivanjem javnosti jer je on taj koji krši sve moguće dogovore i sporazume postignute u Briselu i ruši svaki pokušaj normalizacije odnosa sa Beogradom“, reagovao je večeras direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Kaže da je međunarodnoj zajednici dobro poznato da Kurti ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, te da je on „jedini koji se od dijaloga skriva u mišju rupu jer zna da mora da ispuni preuzete obaveze“.

„U postignutim sporazumima jasno stoji ko piše Statut ZSO i kako on treba da izgleda, a Kurti svoje novogodišnje liste želja može da piše nekom drugom, pošto očigledno još uvek veruje u bajke“, smatra Petković.

A kada se Kurti „vrati u realnost“, videće da ZSO treba da ima jasno definisane nadležnosti propisane u Sporazumu o opštim principima iz 2015. godine, dodaje ovaj beogradski zvaničnik.

Videće i „nedvosmislenu poruku predsednika Aleksandra Vučića koji je jasno rekao i predstavnicima međunarodne zajednice i kompletne javnosti gde su naše crvene linije i da nema ni priznanja takozvanog Kosova, niti članstva u Ujedinjenim nacijama ni agencijama i organizacijama UN“, kazao je Petković.

Zato neka Kurti prekine da veruje u Braću Grim

Direktor Kancelarije za KiM ujedno smatra da je Kurti nervozan jer su „Vučić i Srpska napredna stranka ubedljivo pobedili na izborima“.

Kaže i da je Vučić „najveća brana“ Kurtijevoj „antisrpskoj politici i projektu tzv. nezavisnog Kosova“.

„Zato Kurti iz Prištine šalje podršku đilasovskoj rušilačkoj opoziciji u Beogradu“, dodaje Petković.

Kosovski premijer danas je ujedno prokomentarisao ovonedeljnu odluku Vlade Srbije da se omogući potpuna sloboda kretanja vozilima sa RKS tablicama, kao i očekivanje EU da će to isto za srpske tablice učiniti kosovska vlada.

Kurti je, međutim, kazao da će takvu odluku doneti tek kada se utvrdi da Srbija svoju obavezu ispunjava, odnosno odluku primenjuje.

Petković u večerašnjem saopštenju nije prokomentarisao ove navode Aljbina Kurtija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.