Kurti o dogovoru: Hovenijer imao više informacija, upozorio me da bi situacija na Severu mogla nepovratno da se pogorša

FOTO: KoSSev

Nemački novinar, Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je „pristao na kompromis“ u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova „mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša”.

Mihael Martens, saopštio je na svom Tviter nalogu da je odradio „opsežan“ intervju sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, te da će isti biti objavljen u ‘Frankfurter Allgemeine Zeitungu’.

On je, međutim, na svom Tviter nalogu objavio ključne poruke kosovskog premijera i teme o kojima su razgovarali.

Nakon nedavno postignutog dogovora u Briselu o deeskalaciji situacije u vezi sa pitanjem tablicama, ali i o „potpunom koncentrisanju na predlog za normalizaciju odnosa“ u budućnosti, Kurti je, kako prenosi Martenes, rekao da je pristao na kompromis nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova „mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša”.

Američki ambasador je „imao više informacija od mene“ o situaciji na Severu, kazao je Kurti, pominjući „bezbednosne brige“, ali ne ulazeći u dalje detalje, preneo je na svom Tviteru Martens.

Kurti se ujedno osvrnuo i na kritike na njegov račun od strane visokog predstavnika EU, Žozepa Borelja, koji ga je uoči postizanja dogovora, u ponedeljak, nakon razgovora sa Vučićem koji nisu proizveli rešenje, označio kao nekonstruktivnu stranu.

„Nisam tvrdoglav, ja sam principijelan“, poručio je Kurti, prenosi nemački novinar.

Martens je saopštio i da je Kurtiju postavljao pitanja u vezi sa ulogom Borelja i izaslanika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka, kao i o suštini francusko-nemačkog, odnosno evropskog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„Pitao sam gospodina Kurtija kakav podsticaj ima gospodin Vučić da radi na tome da Srbija prizna Kosovo, s obzirom na to da je perspektiva članstva u EU za Srbiju (i ostalih 5 država Zapadnog Balkana) mrtva, šta god da rade i kako god da se reformišu? Da li bi Kurti priznao Kosovo da je Vučić? Ili, drugim rečima: Zašto bi to Vučić uradio ako je nagrada koja je nekada izgledala kao da je na vidiku sada nestala?“, naveo je ovaj novinar.

Kurti je govorio i o reciprocitetu, zaštiti prava manjina na Kosovu i u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

„Po pitanju Asocijacije ili Srpskih zajednica na Kosovu (što traže koje EU i SAD), pokušao sam da shvatim da li je za gospodina Kurtija važnije nesprovođenje ove ideje od potencijalnog pogoršanja odnosa Kosova sa zapadnim saveznicima“, naveo je ovaj novinar.

Kurti je u ovom intervjuu još jednom kazao da će Kosovo zvanično podneti zahtev za članstvo u EU decembra meseca ove godine.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Briselski proces i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.