Petković poručuje Kurtiju: Nema rokova za normalizaciju odnosa, štoperica jedino otkucava za formiranje ZSO

FOTO: KoSSev

„Krajnje je vreme da Aljbin Kurti prestane da obmanjuje javnost i suoči se sa istinom i činjenicama koje jasno dokazuju da nema nikakvih zacrtanih i unapred postavljenih rokova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine“, oglasio se danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Kosovski premijer je od sastanka u Briselu sa srpskim predsednikom ovog ponedeljka u više navrata kazao da bi dijalog između Beograda i Prištine trebalo da se okonča, odnosno „završe razgovori“ do proleća 2023. godine. Čak je tvrdio da su to saopštili iz EU.

U intervjuu za podgoričku Gradsku televiziju ove nedelje je kazao i to da očekuje uzajamno priznanje sa Srbijom do proleća naredne godine.

Iz Evropske unije, međutim, nisu pominjali konkretne rokove, ali je portparol EU, Peter Stano, nakon postizanja dogovora o krizi sa tablicama, kazao da će visoki predstavnik uskoro pozvati lidere Beograda i Prištine na novi sastanik, nego početak rada.

Direktor Kancelarije za KiM, u svojoj reakciji danas kaže da „postaje već smešno i blamantno kako Kurtija na dnevnom nivou demantuju međunarodni zvaničnici“.

„Poslednji u nizu je portparol EU koji je nedvosmisleno rekao da nikakvi veštački rokovi ne postoje u realnosti“, tvrdi Petković.

Kaže i da „jedina štoperica koja otkucava“ jeste ona za formiranje Zajednice srpskih opština, sa kojom Priština kasni već 10 godina.

„Zato bi Kurtiju bolje bilo da se fokusira na ispunjenje te preuzete obaveze i implementira ono što je potpisano u Briselu“, naveo je Petković.

Sa druge strane, kaže da „ostali rokovi očigledno postoje samo u Kurtijevoj glavi“:

„Uz uzaludne snove o tome kako će Beograd da prizna deo svoje teritorije, koji se suprotno međunarodnom pravu predstavlja kao takozvana država“.

Kurtiju ujedno poručuje da je „svako ko je pokušao da napada Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski verujući narod ili predsednika Aleksandra Vučića samo to uzalud i neuspešno radio“.

„U tom jalovom poduhvatu Kurtiju ne mogu pomoći ni oni u srpskoj opoziciji, koje hvali i čiju pomoć svesrdno očekuje“, naveo je Petković.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.