Kurti: Nemamo vreme za pitanje mandatara, posvećeni smo borbi protiv pandemije

Kurti Gnjilane
FOTO: Gazeta Express

„Sada smo maksimalno posvećeni borbi protiv pandemije. Ako se odvratimo od ovog pitanja oslabićemo na ovom vitalnom frontu za građane“, poručio je kosovski premijer u ostavci, Aljbin Kurti, nakon današnje posete Gnjilanu, gde se sastao sa gradonačelnikom ovog grada, Ljutfijem Hazirijem. Upravo zbog ove borbe, Kurti nema vreme za „politički stoni tenis“.

Na današnjem sastanku sa Hazirijem, kojem je prisustvovao i vršilac dužnosti kosovskog ministra zdravlja, Arben Vitia, fokus je stavljen na mere koje su preduzete kao i one koje bi tek trebalo da se preduzmu u sprečavanju širenja virusa, poručio je Kurti.

Upravo zbog toga, vlada nema vreme da se bavi drugim pitanjima, ili onim što je nazvao „političkim stoni tenisom“.

Upitan nakon sastanka o slanju predloga sa imenom mandatara za formiranje nove vlade, koji je zatražio od njega kosovski predsednik, Hašim Tači, Kurti kaže da on i vlada u ostavci „ne žele da ometaju borbu protiv pandemije“, kojoj su sada „maksimalno posvećeni“.

„Sada smo maksimalno posvećeni borbi protiv i sprečavanju širenja pandemije. Ako se odvratimo od ovog pitanja oslabićemo na ovom vitalnom frontu za građane“, dodao je Kurti.

Podsetimo, nakon što je izglasano nepoverenje kosovskoj vladi, kosovski predsednik održao je konsultacije sa svim parlamentarnim strankama na Kosovu od kojih se većina izjasnila za sastavljanje nove vlade, osim Samoopredeljenja koje zahteva nove izbore nakon završetka pandemije. Tači je potom poslao zahtev Kurtiju da mu dostavi ime mandatara za sastavljanje nove vlade, dok je Kurti poručio da će „odgovoriti u ovo vreme virusa“. Kosovskim ustavom, međutim, nije definisano do kada bi stranka pobednica na izborima morala da nakon izglasavanja nepoverenja dostavi ime mandatara kosovskom predsedniku.

Kurti je danas ujedno najavio online sednicu kosovske vlade na kojoj će se razgovarati o uvođenju dodatnih mera u zaštiti od virusa korona.

Kurti ujedno dodaje da će kosovska vlada morati da pronađe novi način regulisanja kretanja građana jer „kretanje ljudi predstavlja i kretanje virusa“.

Poručio je i da se moraju naći nova rešenja, ne samo za ljude, već i za preduzeća.

„Da bi smo stvorili prostor za naša preduzeća, pored javnog zdravlja, moramo da razmišljamo i o ekonomskom oporavku“.

Podsetimo, Ustavni sud nedavno je meru kosovske vlade o ograničenom kretanju proglasio neustavnom naznačivši da se ona mora staviti van snage do 13. aprila. Zahtev za ocenu ustavnosti ove mere uputio je kosovski predsednik, naznačivši da je njeno donošenje bez prethodnog uvođenja vanrednog stanja neustavno.

U svojoj presudi Ustavni sud, međutim, navodi da se ljudska prava i slobode mogu ograničiti samo zakonom koji bi usvojila kosovska skupština, te da ne mora da znači da se ovakva mera može doneti isključivo samo nakon proglašenja vanrednog stanja.

Kurti je već najavio da će poštovati odluku Ustavnog suda, ali i dodao da će vlada do 13. aprila doneti novu odluku, po drugačijoj proceduri.

Naznačio je da se razmatra mogućnost usvajanja novog zakona, ali i da će „sada biti teško sazvati Skupštinu“ zbog situacije u vezi sa pandemijom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.