Kurti neće da smeni Rakića – „on nije problem“

Kurti Aljbin
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Čak ni Rakićeva jučerašnja izjava ne ugrožava njegovo mesto u kabinetu kosovske vlade. Kabinet premijera odgovorio je u vezi sa situacijom sa njim.

Ministar za zajednice i povratak, Goran Rakić, uporedio je jučerašnju akciju Kosovske policije protiv krijumčarenja u nekim delovima Kosova, uključujući i sever, sa „kristalnom noći“, rekavši da Srbi više ne mogu da to tolerišu.

Međutim, ove izjave nisu ugrozile Rakićevo mesto u Vladi Kosova.

U kabinetu premijera kažu da lideri Srbije, pošto nisu uspeli da okrenu Srbe protiv Vlade Kosova, pokušavaju da podstaknu sukobe unutar vlade. Tako, prema odgovoru iz njegove kancelarije, Kurti neće razrešiti srpskog zvaničnika i kažu da „gospodin Rakić ovde nije u pitanju. Njegovo razrešenje bi predstavljalo problem“.

„Svojim postupcima dotičemo suštinu pitanja. S jedne strane, borbom protiv organizovanog kriminala uspostavljamo red i zakon, a s druge strane razotkrivamo destruktivnost Srbije i pravi karakter njenih vođa. Ne uspevaju da mobilišu kosovske Srbe protiv naše Vlade. Oni stoga pokušavaju da podstaknu unutrašnje sukobe u vladi i na taj način mobilišu kosovske Srbe protiv vlade. Gospodin Rakić ovde nije u pitanju. Njegovo razrešenje bi napravilo problem“, kaže se u odgovoru portparola Vlade, Perparima Krieziua, datom Gazeta Express.

Kada su blokade na severu postavljene zbog reciprociteta u vezi registarskih tablica od strane kosovske vlade, premijer Albin Kurti rekao je da Rakić nema destabilizujuću ulogu, naprotiv.

Dok je juče nakon akcije policije na Severu, saopšteno da je početak postavljanja barikada na tom području izvršila kompanija, čiji je vlasnik Rakić.

Kosovski ministar rekao je da se samo još vazduh ne uzima kosovskim Srbima i uporedio situaciju gde je Kosovska policija izvela racije protiv krijumčarenja u nekim delovima zemlje sa „Kristalnom noći“.

Ova izjava je navela nemačkog ambasadora na Kosovu, Jorn Rodea da reaguje.

„Stop! Upoređivanje današnje policijske akcije sa ‘kristalnom noći’ je neprihvatljivo. Takva upoređenja doprinose iskrivljivanju i negiranju narativa o Holokaustu“, napisao je nemački ambasador.

„Kristalna noć“ poznata je i kao „Noć slomljenog stakla“, 9. i 10. novembra 1938. godine, bila je noć u kojoj su nemački nacisti napali Jevreje i njihovu imovinu.

Slična situacija dogodila se i nakon nedavne krize u vezi sa tablicama i barikadama kod Jarinja i Brnjaka, podsetit se u:

Kurti o Rakiću: Imamo neslaganja ali ne mogu da se požalim na komunikaciju, pokušava da spreči eskalaciju situacijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.