Merkel: Berlinski proces ne može biti zamenjen, ali druge inicijative mogu da ubrzaju stvari

MErkel
FOTO: Beta/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE

Nemačka Kancelarka, Angela Merkel, izjavila je danas iz Tirane da podržava projekat zajedničkog tržišta, te da što više zemalja bude postalo deo njega, to će biti bolje za region.

Nakon jučerašnjeg sastanka u Beogradu sa predsednikom Srbije, nemačka kancelarka doputovala je jutros u Tiranu, gde se prvo sastala sa albanskim premijerom Edijem Ramom, a potom i liderima zapadnobalkanske šestorke, među kojima je i premijerka Srbije, Ana Brnabić i kosovski premijer, Abljin Kurti.

Merkel se potom odvojeno sastala sa premijerima Crne Gore, BiH, Severne Makedonije i Kosova.

O tome šta je Kurti kazao nakon razgovora sa Merkel čitajte u posebnoj vesti: Kurti: Merkel nije tražila da se priključimo Otvorenom Balkanu; priprema se reciprocitet i tužba za genocid

Na konferenciji za medije, nemačka kancelarka kazala je da se Berlinski proces ne može zameniti bilo kojom drugom inicijativom, međutim, ujedno je dodala da se jednostavno stvari mogu ubrzati drugim inicijativama, prenosi KosovaPress.

Albanski premijer, Edi Rama, kazao je na konferenciji sa Merkel da je Otvoreni Balkan izdanak Berlinskog procesa, da nije kontradiktorna inicijativa, već mehanizam za ubrzanje Berlinskog procesa.

Poručio je da su „rezultati počeli da govore i govoriće i biće oruđe regiona za sprovođenje Berlinskog procesa“.

On je dodao da zemlje regiona ne moraju čekati na integraciju u EU da bi sprovele neke zajedničke projekte.

Sa druge strane, kako je preneo KosovaPress, on je optužio kosovskog premijera koji se protivi Otvorenom Balkanu, da stvara teorije zavere o ovoj inicijativi.

Ona je nakon sastanka sa liderima Zapadnog Balkana pozdravila projekat zajedničkog regionalnog tržišta, podsetivši da se nisu svi iz regiona pridružili ovoj inicijativi.

Međutim, kako prenosi KosovaPress, Merkel je kazala da je danas dogovoreno da se radi u ovom pravcu – „jer se Berlinski proces dodatno jača“.

Nemačka kancelarka je precizirala da njena zemlja ima interes za članstvo Zapadnog Balkana u EU, ali da je regionalna saradnja nešto drugo, te da pozdravlja svaku saradnju između zemalja Zapadnog Balkana.

Ujedno je kazala da Berlinski proces nije zamena za članstvo u EU i da ga ne smatra neuspehom.

Na današnjem sastanku Merkel sa liderima Zapadnog Balkana razgovaralo se o evropskim integracijama, razvoju privrede i regionalnoj saradnji – sve ono što je predviđao Berlinski proces koji je 2014. i pokrenula nemačka kancelarka.

Razgovaralo se i o važnim infrastrukturnim projektima, a posebno o pokretanju radova za „Autoput Mira“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.