Kurti: Konkretizovaću viziju Asocijacije onda kada se usklade njeni stubovi

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao je danas da će konkretizovati svoju viziju za nacrt statuta Asocijacije ukoliko bude postojala načelna usklađenost njenih stubova.

Kurti je na današnjoj skupštinskoj raspravi rekao da ne može da napiše statut Asocijacije, a zatim da zatraži kompromis o njoj, a da se prethodno ne dogovori o njenim principima.

„Mogu da produbim ovo (viziju statuta Asocijacije), ali produbljivanje podrazumeva načelnu kompatibilnost. Dakle kada se u principu složimo, uključujući i one stubove koje ste spomenuli da sam rekao u principu, onda možemo slobodno produbiti tekst. Ali ne možemo pisati alternativne tekstove između kojih se može naći aritmetički prosek, a da se ne dogovorimo oko principa“, rekao je Kurti odgovarajući na pitanja poslanice PDK Arijane Musljiu-Šoše (Ariana Musliu Shosha).

On je ponovio svoje neslaganje sa nacrtom statuta Asocijacije, koji je sastavio bivši Upravljački tim, a koji je Kurti odbacio.

Kurti je rekao da je vizija koju je on izneo, zasnovana na hrvatskom modelu za nacionalne manjine.

„Moja vlada se nije složila sa nacrtom Upravljačkog tima, jer je on po sadržaju i formi imitirao Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini. Shodno tome, predložio sam nacrt vizije za sprovođenje člana sedam osnovnog sporazuma i u vezi sa članom deset, za šta nisam dobio odobrenje, prvo druge strane, a potom i zvaničnog Brisela, koji ovo pitanje i dalje smatra otvorenim. Od sada možemo da razgovaramo u okviru Briselskog dijaloga o primeni člana sedam sporazuma, prema mojoj viziji predstavljenoj u Briselu, koja predstavlja slovo i duh Ustava naše Republike, transatlantski konsenzus demokratskih i liberalnih vrednosti“, dodao je on.

Kurti je takođe upitan o strategiji prikupljanja finansijskih sredstava za javne usluge u četiri severne opštine.

On je naveo da će se prvo naplaćivati za institucije, zatim preduzeća i na kraju domaćinstva.

„Usluga će se prvo naplaćivati institucijama, zatim preduzećima i na kraju domaćinstvima. Aprilski izbori dali su novo rukovodstvo u četiri opštine i kompanije će blisko sarađivati sa ovim liderima i tamošnjom zajednicom kako bi proširili područje usluga“, dodao je on.

Premijer Albanije, Edi Rama, izjavio je da je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, podneo nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. O ovom dokumentu je rekao da je obavestio predsednika Evropskog saveta i Amerikance. Rama je rekao da je nacrt pripremio „krem svetskog pravnog mišljenja“ i da, prema njegovim rečima, očekuje da će biti validan da se dijalog Kosova i Srbije podigne na viši nivo.

Više o najnovijoj krizi na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.