Lavina negativnih reakcija sa Kosova na to što je Rama podneo svoj predlog za ZSO

FOTO: Edi Rama/Fejsbuk

Albanski premijer, Edi Rama danas je predao dokument za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu. U pitanju je još uvek poverljivi dokument, koji su pripremali američki i evropski stručnjaci, kazao je danas Rama.

I premijer Albanije ima predlog za ZSO, predao ga Makronu i Šolcu

Više o najnovijoj krizi na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na Severu

Rama je predlog opisao kao: „Možda nije idealno rešenje, ali je na najvišem međunarodnom nivou i uzima u obzir sve razloge za stvaranje Zajednice“.

Već u prvim satima, ovaj njegov postupak naišao je na, za sada, lavinu negativnih reakcija u Prištini, a one stižu od najviših zvaničnika, kako onih iz vladajućih stranaka, tako i od opozicije.

Iznoseći podatak o tome da je Makronu i Šolcu dao predlog za formiranje Zajednice, Rama je poručio da je odavno svestan da će ona biti „Gordijev čvor“ između Prištine i Beograda.

Isto tako, on smatra i da je njeno stvaranje „ključ za otvaranje vrata za Republiku Kosovo, priznanje od strane svih i njeno plasiranje u međunarodne forume i priznanje sa Srbijom“, ali i da se strane ne slažu ni sa tim „ko treba da napiše ovaj tekst“.

Međutim, veći deo zvaničnika iz Prištine se sa tim ne slaže, odnosno za njih je postupak albanskog premijera i nepotreban.

„Samo Vlada Kosova ima mandat da daje predloge za formiranje ZSO“, poručio je već u prvim satima predsednik Poslaničke grupe LDK, Arben Gaši.

„Da budemo jasni i korektni; nadležna za predlaganje Nacrta statuta Udruženja, kao i za dogovor sa međunarodnim partnerima, je samo Vlada Kosova, niko drugi, a ne vlada bilo koje druge države“, napisao je ovaj poslanik na Fejsbuku.

Da Prištini „ne treba spasitelj koji će da pravi nacrt“, ubrzo je poručila Mimoza Kusari Ljilja iz vladajućeg Samoopredeljenja.

Ona je između ostalog kazala da pored eventualno dobronamerne inicijative koje bi mogla da krene po zlu, postoji stara izreka „put do pakla popločan je dobrim namerama“ i da ona zato, kako kaže, ne vidi ovaj predlog van ovog konteksta, te ujedno dodala da „nisu ni videli nacrt statuta Asocijacije“.

„Ovaj dokument koji je napisao gospodin Rama, verujem, završava se tamo gde je i počeo. Taj dokument nije za Francusku, Nemačku i druge zemlje. Taj dokument je za Kosovo, pre nego što se pošalje tamo mora biti na Kosovu, sa Kosovom i za građane Republike Kosova. Ne treba nam spasitelj u vidu davanja nacrta povelje“, kazala je ona za KosovaPress, prenosi Koha.

Regovao je takođe i demokratski poslanik, Kljevis Baljiu, koji je kazao da je „albanski premijer otvoreno protiv Kosova“, prenosi EkonomiaOnline.

Prema njegovim rečima, „Rama je u očima sveta predstavljen kao Vučićev oficir, i da kao i Srbi, gaji rasističku mržnju prema Kosovu“, te dodaje da ga „politika previranja neće spasiti od Nacionalne kazne“.

Reakcija je stigla i od predsednika Socijaldemokratske partije (PSD), Dardana Moljlićaja, koji je kazao je da podnošenje nacrta statuta Edija Rame vidi kao kao način da se poprave Kurtijevi odnosi sa međunarodnom zajednicom, te dodao da je svaka Asocijacija spas za Kurtija, a šteta za Kosovo, prenosi takođe Ekonomia online njegove reči.

„Hajde sada da napravimo Asocijaciju da spasimo Kurtija od odnosa sa SAD, jer su SAD jasno stavile do znanja da imaju problem sa kosovskim premijerom, a ne Kosovom. Dakle, Asocijacija šteti Kosovu i spašava Kurtija“, kazao je on.

U međuvremenu, reagovao je i šef poslaničkog kluba Alijanse za budućnost Kosova, Besnik Tahiri, koji je za KosovaPress izjavio da je saradnja kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa albanskim premijerom Edijem Ramom, na, kako kaže, najnižem nivou, prenosi Koha.

„Mi kao Alijansa ne znamo koji je to dokument, dakle – ovo je poverljiv dokument“, rekao je on.

On dodaje da zna da će se uskoro održati sastanak kosovske vlade i Vlade Albanije u Đakovici, i da će to tamo „biti razjašnjeno“, ali kako navodi, ne treba imati predrasude o predlogu Asocijacije.

Kako primećuje, ono što se izdvaja iz ove situacije je nedostatak komunikacije između Albanije i Kosova.

„Došlo je do toga da albanski premijer komunicira sa kosovskim premijerom preko novinara, što je veoma misteriozan problem“.

Međutim, dodaje da ne treba prejudicirati da je nešto što dolazi iz Albanije – loše.

U moru negativnih reakcija, zamenik predsednika Skupštine Kosova, Enver Hodžaj, pozdravio je nacrt asocijacije koji je predložio albanski premijer, Edi Rama, prenosi KljanKosova.

„Pozdravljam i pre svega mislim da je ispravan, fer i neophodan korak što je Albanija izašla sa takvim predlogom i dobro je voditi dijalog, ne samo unutar Kosova, već i međualbanski dijalog“.

On je potom dodao da predlog nije izum albanskog premijera Rame.

„To je obaveza koja datira još iz 2013. godine, za koju sam i tada mislio da je u to vreme trebalo da se sprovede i stvori“, te dodao da je stvorena tada, „ne bismo imali probleme koje imamo danas“.

U međuvremenu se oglasio i bivši predsednik Albanije, Iljir Meta, koji je na mreži Fejsbuk napisao da je Albanija jedina koja može pomoći da se reši situacija koja je nastala između Srbije i Kosova, sa kako kaže, „direktnom i konstruktivnom komunikacijom sa kosovskim institucijama i kosovskim premijerom“.

Međutim, on je naglasio da „vlada ni u kom slučaju ne bi trebalo da govori ili predlaže politiku koja bi trebalo da se sprovodi na Kosovu, bez prethodnog konsultovanja sa premijerom i legitimnim institucijama na Kosovu“.

On je dodao i da je kosovski premijer stalno pokazivao odgovornost i nepokolebljivu volju za sprovođenje Ohridskog sporazuma, dok, pak, kako navodi, kod predsednika Srbije nešto tako „nikada nije video“, već je, kako kaže, niz njegovih postupaka pokazao suprotno.

„Rama, ako je hteo da igra ulogu, mogao je to da uradi, ali ne tako što će igrati ulogu pokrovitelja nad Kosovom, već samo tražeći od Beograda da potpiše Briselski i Ohridski sporazum i njegovu primenu, priznanje Kosova od strane Srbije i napuštanje strategije kontinuiranog zatezanja situacije“, zaključio je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.