Kurti još uvek nije pročitao izveštaj o Gazivodama, ostaje pri stavu o jezeru

Foto: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Kosova, Aljbin (Albin) Kurti, još uvek nije pročitao izveštaj o studiji izvodljivosti za jezero Gazivode. Međutim, kaže da nije promenio svoje stavove po tom pitanju. U međuvremenu, Srbija je započela sa revizijom.

Prošlo je 48 sati od kada je Vladi Kosova ambasada Sjedinjenih Američkih Država dostavila izveštaj o izvodljivosti za jezero Gazivode.

Međutim, premijer, Aljbin Kurti, još uvek nije pročitao ovaj izveštaj.

„Još nisam pročitao izveštaj. Imamo profesionalce koji se ovim bave…“, rekao je Kurti.

Čak ni tokom dana predstavnik izvršne vlasti, kako je rekao, nije uspeo da pogleda izveštaj o Gazivodama, koji preporučuje zajedničko upravljanje sa Srbijom.

„Iskreno, nisam stigao da ga pročitam u toku dana. Čim ga pročitaju naši profesionalni stručnjaci, daću vam odgovor“, rekao je.

Ali, na pitanje o formiranju rečne komisije, Kurti je dodao da nije promenio stav u pogledu saradnje sa Srbijom za upravljenje Gazivodama.

„Što se tiče stava prema Gazivodama, mi stojimo iza svih naših stavova koje smo do sada izneli i za najnoviji izveštaj koji je izašao pre nego što se o njemu oglasimo, treblao bi da ga pročitaju i prouče naši profesionalni stručnjaci“, izjavio je Kurti.

I dok kosovski premijer još uvek nije pročitao ovaj izveštaj, u Srbiji je on distribuiran relevantnim institucijama na uvid.

Kancelarija za Kosovo ove države samo je potvrdila da je analiza američkih stručnjaka dostavljena njihovim relevatnim institucijama.

„Kancelarija za Kosovo i Metohiju dostavila je ovaj materijal svim relevantnim državnim institucijama koje su uključene u ovaj sektor, tako da se naši stručnjaci mogu detaljno upoznati sa izveštajem i da daju svoje sugestije“, navodi se u saopštenju ove kancelarije.

U izveštaju američkog Ministarstva energetike izdate su četiri preporuke za korišćenje jezera od strane uključenih strana, koje predviđaju poboljšanje infrastrukture jezera, formiranje rečne komisije, primenu sistema praćenja i poboljšanje predviđanja vodosnabdevanja“.

Pročitajte još:

Opozicija: Kurti da se izjasni o izveštaju za Gazivode i sprovođenju Vašingtonskog sporazuma

SAD isporučile izveštaj o upravljanju Gazivodama: Predloženo formiranje komisije i model nalik Kolumbiji

Krueziu: Vašingtonski sporazum nema pravnu vrednost; Za kosovsku vladu pitanje nestalih najvažnije

Opozicija kritikuje Kurtijevu vladu zbog izjave da Vašingtonski sporazum nije obavezujućiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.