Opozicija kritikuje Kurtijevu vladu zbog izjave da Vašingtonski sporazum nije obavezujući

Ričard Grenel Tvite nalog
FOTO: Richard Grenel/Twitter

Izjava portparola kosovske vlade, Perparima Krueziua (Përparim Kryeziu) – da Sporazum postignut u Vašingtonu septembra meseca prošle godine nema pravnu vrednost jer nikada nije ratifikovan u skupštini naišla je danas na kritike kosovske opozicije. Ukoliko se ugroze odnosi sa SAD-om Kurti će da bude odgovoran, poručio je lider AAK, Ramuš Haradinaj.

Delegacije predvođene Aleksandrom Vučićem i bivšim kosovskim premijerom, Avdulahom Hotijem, potpisale su 4. septembra prošle godine u Beloj kući dva različita dokumenta poznata javnosti kao Vašingtonski sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

Dokument koji je potpisala prištinska strana već istog dana naišao je na kritike tada opozicionog Samoopredeljenja, ali i obećanje sadašnjeg premijera i lidera ove stranke da Sporazum za njega neće biti validan kada bude došao na vlast.

Danas, devet meseci kasnije, i uprkos tome što su SAD dobile novog predsednika čija se administracija takođe zalaže za sprovođenje ovog sporazuma, Kurtijeva vlada ponavlja da Vašingtonski sporazum nema pravnu vrednost, jer nije ratifikovan u skupštini.

Portparol ove vlade, Perparim Krueziu ujedno je kazao da sporazum nije legitiman zato što ga je potpisala Hotijeva vlada, koja je, kako je rekao, bila takođe nelegitimna.

Ova izjava izazvala je negativne reakcije dela kosovske opozicije, među kojima i lidera stranke Avdulaha Hotija – LDK.

Prvo se, putem Fejsbuka, oglasio predsednik Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, koji je rekao da će kosovski premijer biti taj koji će morati da preuzme odgovornost ukoliko odnosi sa SAD-om budu ugroženi.

„Ako premijer ne opovrgne ovu izjavu svog portparola, on preuzima punu odgovornost za ugrožavanje strateškog partnerstva sa Amerikom koje je od vitalnog značaja za Kosovo. Niko to neće moći da uradi, ni vlada ni premijer“, istakao je Haradinaj.

Nedugo zatim, na izjavu Krueziua reagovao je i predsednik Demokratskog saveza Kosova, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku) nazvavši Kurtijevog premijera „jadnim“.

„Koliko dezerter zna, toliko zna i portparol. Svaki međunarodni sporazum je obavezujući i svaki sporazum sa Sjedinjenim Državama je u interesu Kosova“, rekao je Abdidžiku.

Sa porukom da Vašingtonski sporazum „nije dečija igra“, kritiku na račun Kurtijeve vlade uputila je i nekadašnja ambasadorka u SAD-u, Vljora Čitaku.

„Sa saveznicima, a posebno sa SAD-om, ozbiljna vlada ne komunicira izjavama i objava na društvenim mrežama. Ukoliko postoji bilo kakva dilema ili nezadovoljstvo, Vlada Kosova bi trebalo da joj se (Americi prim. red.) obrati dipllomatskim kanalima“, poručila je.

Podsetila je da je nedavno na Kosovu boravio američki predstavnik, Metju Palmer, sa kojim su, kako kaže, predstavnici Kurtijeve vlade mogli da razgovaraju o ovom pitanju, ali i dodaje da je državni sekretar SAD, nedavno kazao da i administracija novog američkog predsednika, Džoa Bajdena takođe čvrsto stoji iza sporazuma postignutog u Vašingtonu.

Ispred PDK oglasila se poslanica Bljerta Deliu-Kodra.

Kaže da je kosovski premijer osporavanjem vašingtonskog sporazuma proglasio Belu kuću neprijateljem.

Sa druge strane, poručila mu je da su SAD „jedine u koje narod Kosova ima poverenja“, te da su „pokušaji antagonizacije odnosa Kosova sa SAD obezvredjivanjem Bele kuće kao posrednika u dijalogu opasne radnje“.

Oglasio se i potpredsednik Srpske liste, Dalibor Jevtić.

„Očigledno ni važeći zakoni koji garantuju odredjena prava Srbima i ostalim nevećinskim narodima nisu pravno obavezujući niti odluka suda o imovini manastira Visoki Dečani niti ratifikovani sporazumi u Skupštini“, naveo je Jevtić u objavi na Tviteru.

Ujedno dodaje da je samo ono što „odgovara većinskom narodu na Kosovu obavezujuće“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.