Opozicija: Kurti da se izjasni o izveštaju za Gazivode i sprovođenju Vašingtonskog sporazuma

Nakon što su SAD izradile studiju izvodljivosti o upravljanju vodnim resursima Gazivoda u Prištini je Vašingtonski sporazum koji je potpisala prethodna vlada, a kojem se protivi trenutna, ponovo postao aktuelna tema. Potpisnik ovog sporazuma i nekadašnji kosovski premijer, Avdulah Hoti, poručio je Kurti da ga sprovede, i da se izjasni da li studija izvodljivosti krši suverenitet Kosova. Opoziciona PDK želi takođe da čuje stav vlade o ovom Sporazumu, kao i studiji izvodljivosti, dok se iz vlasti za sada ne oglašavaju.

„Vlada Kosova nije preduzela nijeda korak u ovom pravcu. Ništa nije učinjeno na unapređenju ovog sporazuma. Pozivam one koji su sada u vladi da se pobrinu za realizaciju projekta ovog sporazuma“, kazao je Hoti na današnjoj sednici Skupštine u Prištini.

Takođe je podsetio da je administracija predsednika SAD, Džoa Bajdena, potvrdila da ostaje posvećena primeni ovog sporazuma koji je zaključen za vreme administracije Donalda Trampa.

„U pismu koje je on poslao Kongresu, on saopštava da je 200 miliona dolara opredeljeno za gasne projekte na Kosovu u okviru MCC“, kazao je Hoti pred poslanicima.

Ujedno je podsetio da je stranka Aljbina Kurtija – Samoopredeljenje, koja je u vreme potpisivanja sporazuma bila u opoziciji, žestoko kritikovala pojedine tačke dokumenta, među kojima i one o jezeru Gazivode, na koji je Hoti stavio potpis.

„Tada su sve opozicione stranke kritikovale Vašingtonski sporazum. Juče je vladi dostavljena studija izvodljivosti za jezero Gazivode. Oni imaju ovu studiju u rukama i očekujem jasnu izjavu vlade o ovom pitanju“, kazao je Hoti.

Upitao je ujedno aktuelnu vladu da li izveštaj o studiji izvodljivost za jezero Gazivode, dostavljen izvršnoj vlasti, krši suverenitet Kosova.

„Bilo je apsurdno da je tadašnja opozicija izjavila da ova studija krši suverenitet teritorije Kosova. Danas želim odgovor od Vlade da li ova studija koju je napravio glavni kosovski partner, Sjedinjene Američke Države, krši suverenitet„, upitao je Hoti.

Stav da bi Kurti trebalo da sprovede sporazum potpisan 4. septembra u Beloj Kući sa Hotijem deli i lider stranke LDK, u vreme potpisivanja Vašingtonskog sprazuma, Isa Mustafa.

Kaže da je izrada studije izvodljivosti pokazala ozbiljnost SAD povodom ovog sporazuma.

Precizirao je i da Vašingtonski sporazum nije privatni sporazum Avdulaha Hotija, već obaveza kosovske vlade.

„Za zemlju je kontinuitet upravljanja od velike važnosti, jer partneri ne preferiraju saradnju i investiranje u zemlje čije vlade ne ispunjavaju obaveze, sporazume i obaveze vlade i prethodnih vlada. Oni čak i ne preferiraju međunarodne banke i finansijske institucije“, rekao je Mustafa, prenosi Gazeta Express.

I dok se kosovska vlada ne oglašava o Vašingtonskom sporazumu, ali i studiji izvodljivosti koja joj je prosleđena, iz opozicije stiže još jedan zahtev – da se Kurti oglasi o ovom dokumentu.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova, Abeljard Tahiri, aktuelnoj kosovskoj vladi i njenim čelnicima postavio pitanje o tome kakav je njihov stav po pitanju primene Vašingtonskog sporazuma.

„Naši partneri su već započeli konkretne korake, kao što je bio slučaj pre dva dana usvajanjem plana za jezero Gazivode, iako je bilo izjava od nekih pojedinaca da ne postoji pravni osnov za sprovođenje ovog sporazuma. Kakav je stav Republike Kosovo, da li će primena ovog sporazuma početi ili ne?“, upitao je Tahiri.

Da ne postoji pravni osnov za primenu Vašingtonskog sporazuma izjavio je nedavno portparol kosovske vlade, Perparim Krueziu (Përparim Kryeziu). Ovakav stav pravdao je time da sporazum nije ratifikovan u skupštini.

Izjava je tada naišla na seriju kritika kosovske opozicije. Više o tome u posebnoj vesti:

Opozicija kritikuje Kurtijevu vladu zbog izjave da Vašingtonski sporazum nije obavezujući

O Vašingtonskom sporazumu i studiji izvodljivosti za potrebe podele jezera Gazivode

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nekadašnji kosovski premijer, Avdulah Hoti, potpisali su septembra prošle godine u Vašingtonu dva odvojena dokumenta poznata u javnosti kao Vašingtonski sporazum.

Jednom od tačaka ovog sporazuma dogovorena je saradnja sa Ministarstvom energetike SAD-a na izradi studije o izvodljivosti za potrebe podele jezera Gazivode, „kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom“.

Devet meseci od potpisivanja ovog sporazuma, telo Ministarstvo energetike SAD i Pacifička severozapadna nacionalna laboratorija (Pacific Northwest National Laboratory) izradili su konačan izveštaj koji je, kako je potvrdila ambasada SAD, dostavljen Beogradu i Prištini. 

U izveštaju se ukazuje na to da je kapacitet vodnih resursa na Kosovu nerazvijen, da se koristi zastarela tehnologija, te da postoji disbalans u proizvodnji energije u odnosu na potražnju.

Takođe se daju preporuke. Predlaže se formiranje komisije za reku Ibar koja bi olakšala disukusiju o upravljanju vodnim resursima, ali i razmatranje „tehničkih aranžmana“ u skladu sa Sporazumom o upravljanju vodnim resursima reke Kolumbije između SAD i Kanade, na kojoj su sagrađene četiri brane.

Ujedno se predlaže usaglašavanje strana radi poboljšanja predvidivosti snabdevanja vodom, kao i saniranje kanala Ibar-Lepenac.

Više o tome u posebnoj vesti:

SAD isporučile izveštaj o upravljanju Gazivodama: Predloženo formiranje komisije i model nalik KolumbijiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.