Kurti i Vučić učestvuju na ekonomskom forumu u Davosu

Kurti Vučić
FOTO: Preuzeto sa sandzacke.rs

Srpski predsednik, Aleksandar Vučić i kosovski premijer, Aljbin Kurti, učesnici su na ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Kurti je od juče tamo, a Vučić odlazi danas.

Svetski ekonomski forum u ovom švajcarskom gradu 53. je po redu, a trajaće sve do 20. januara.

Poslednji put je održan u tradicionalnom terminu, u januaru, 2020. godine, pošto je 2021. bio organizovan virtuelno, a 2022. je održavanje bilo pomereno za maj zbog korona virusa.

Na sastancima će okupljati veliki broj biznismena, predstavnika najvećih svetskih kompanija, lidera država, kao i poznatih ličnosti. Među njima, kada su u pitanju Beograd i Priština – učesnici su Vučić i Kurti.

Kosovski premijer je od juče tamo i to sa ministarkom ekonomije, Artane Rizvanoli, šefom kabineta Luanom Dalipijem, političkim savetnikom za informacione tehnologije, Lulezonom Jagdžijuom i političkim savetnikom ministra životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, Geardom Demirajem.

Kako saopštava kosovska vlada, već je bio govornik na Samitu investitora u Cirihu – što je i organizovala vlada u Prištini.

„Predstavili su mogućnosti koje Kosovo nudi za strane investitore i investicije i informisali prisutne o napretku u oblasti vladavine prava i institucionalne stabilnosti, fiskalnim politikama koje se sprovode, investicionim planovima i karakteristikama radne snage na Kosovu“.

Sa druge strane, srpski predsednik u Davos odlazi danas i tamo će biti do 19. januara.

Kako najavljuje Predsedništvo, on će imati brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima.

„Predviđeni su i sastanci sa predstavnicima međunarodnih organizacija, finansijskih institucija i vodećih globalnih kompanija – koji učestvuju na Svetskom ekonomskom forumu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Vučić prisustvovati sesiji na temu Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu.

Pre odlaska u Davos, srpski predsednik u Beogradu dočekuje britanskog izaslanika za Zapadni Balkan, Stjuarta Piča.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.