Ekonomiaonlajn: Kurti i Vučić sledeće nedelje u Briselu

Brisel EU

Izvor: Ekonomiaonline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Čini se da su nedavna pisma kosovskim državnim liderima upozoravala na ono što se očekuje sledeće nedelje.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden), nemačka kancelarka Angela Merkel i drugi svetski lideri u čestitkama novom rukovodstvu Kosova naglasili su potrebu za obnavljanjem dijaloga između Srbije i Kosova.

Demokracia.com je iz međunarodnih izvora saznala da se sledeće nedelje očekuje da će premijer Aljbin Kurti otputovati u Brisel na sastanke sa visokim evropskim zvaničnicima.

Takođe, tamo se pre Kurtija očekuje da u službenu posetu ode i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

„U Brisel prvo ide srpski predsednik, Aleksandar Vučić. Nakon njega i kosovski premijer Aljbin Kurti. Na sastancima će se razgovarati o mogućnosti ponovnog početka dijaloga i stvaranja okvira tog procesa“, rekao je ovaj izvor.

U pismu koje je predsednik Bajden uputio predsednici Kosova, Vjosi Osmani, navodi se da će SAD nastaviti da podržavaju napore za obezbeđivanje trajnog mira.

Isti zahtev podnela je i nemačka kancelarka Angela Merkel, ali i francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) za kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Nakon posete Briselu, očekuje se da će Kurti i Vučić narednih nedelja boraviti u zvaničnoj poseti Parizu, na poziv francuskog predsednika Makrona.

Na sastancima u Briselu i Parizu saznaje se da će se razgovarati o novom formatu dijaloga između Kosova i Srbije, uz olakšavanje Evropske unije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.