Ruski institut Gamaleja odobrio Torlaku da proizvodi vakcinu Sputnjik V

FOTO: KoSSev

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na Torlaku i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina Sputnjik V protiv koronavirusa, saopšteno je danas iz kabineta Nenada Popovića, ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj.

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi ovu vakcinu, saopšteno je sa sastanka koji su danas u Moskvi održali Popović i direktor Instituta Gamaleja, Aleksandar Gintsburg.

“Ruski institut je potvrdio da vakcine proizvedene u Torlaku zadovoljavaju propisane standarde kvaliteta. Danas smo od naših ruskih partnera primili tu potvrdu i dobili smo odobrenje da krenemo dalje sa proizvodnjom” rekao je Popović i podsetio da su validacione serije vakcine iz Torlaka prošlog meseca poslate na proveru u Institut Gamaleja.

Popović je naglasio da će Srbija ponovo postati „sila“ u proizvodnji vakcina. Dodao je da očekuje da u sledeće dve nedelje u Srbiju iz Rusije stigne značajna količina supstance za proizvodnju obe komponente vakcine „Sputnjik V“.

“Srbija će veoma brzo imati dovoljno vakcina da potpuno pokrije svoje unutrašnje potrebe, a sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, razgovaraćemo o tome gde treba uputiti vakcine van granica Srbije, kako bismo pružili pomoć našim partnerima u regionu i Evropi u borbi protiv koronavirusa”, rekao je Popović.

Gintsburg je izrazio zadovoljstvo zbog odobrenja validacionih serija vakcina proizvedenih u Torlaku.

Kako se navodi u saopštenju, on je preneo zahvalnost ministru Popoviću na poverenju koje srpski narod i državno rukovodstvo ukazuju vakcini koju je razvio Institut Gamaleja.

Kazao je  da je u ovom trenutku Sputnjik vakcina sa najvišom potvrđenom efikasnošću na svetu od preko 94 odsto.

U saopštenju se dodaje da je direktor Instituta Gamaleja prihvatio poziv ministra Popovića da poseti Srbiju u cilju produbljivanja naučne i tehnološke saradnje dve zemlje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.