Kurti iščitao imena osoba za koje kaže da su organizatori nereda na Severu; Jedan od optuženih demantuje potvrdom iz bolnice

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Vest je ažurirana


Nakon što je Kurti javno izneo imena osoba za koje tvrdi da su navodno „glavni organizatori nedavnih nereda na Severu Kosova“, našem portalu javio se lider GI Srpski opstanak, Aleksandar Arsenijević, sa tvrdnjama da jedno od ovih lica – N. B, u ponedeljak zapravo fizički nije bio na Severu.

Arsenijević tvrdi se ova osoba nalazi u bolnici u Beogradu, a nakon što je upucan u Zemunu.

U prilog svojih tvrdnji Arsenijević nam je dostavio potvrdu Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u kojoj se navodi da je N. B. 14. maja primljen u Urgentni centar na lečenje, te da se tamo i danas nalazi.

Kako je Arsenijević naveo, za objavljivanje ovog dokumenta i iznošenje navoda ovlastio ga je otac N. B, koji nije želeo da lično govori za medije.

FOTO: Potvrda N. B. Urgentni centar Beograd

Čelnici Srpske liste u međuvremenu su u društvu žene Lj.A, koja se takođe našla na Kurtijevom spisku – demantovali ove optužbe.

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran, dok su inicijali koji su uredničkom intervencijom u ovom tekstu upotrebljeni umesto punih imena koje je Koha objavila)

Kosovski premijer Aljbin Kurti, objavio je imena nekih od ljudi za koje je rekao da su glavni organizatori nereda poslednjih dana.

Prema njegovim rečima, glavnu ulogu u organizovanju demonstranata imaju pripadnici nelegalne formacije, takozvane „civilne zaštite“ i bivši pripadnici Kosovske policije.

„Ovi protesti su nam, uprkos svoj zlobi, poslužili da izvršimo valjane identifikacije“, rekao je on u Skupštini.

Kurti je prvo pomenuo M. J. On je rekao da je jedan od vođa ove nelegalne formacije i da je njegova kuća „baza za vođe nelegalne strukture“, koju je povezao sa Srpskom listom.

Pored  M. J, spomenuo je i R. J, D. J, Lj. A. i A. F.

Kurti je govorio i o maskiranim ljudima. Prema njegovim rečima, sve predvodi A. F. On je rekao da je A. F, 29. maja pretukao Srbina u Leposaviću.

Kurti je pominjao i maskiranog N. A.(bacao molotovljeve koktele), M. Ž, D. K, J. L, N. R, braću S. i D. N, te D. K.

Za napade na KFOR, Kurti je pomenuo i V. R, D. Đ, M. Đ, M. T, M. J, P. M, D. J, N. B, M. Ž, V. B, L. V, B. T i R. A, kao i D. Š.

Prema Kurtijevim rečima, na protestima je bilo i navijača Crvene zvezde. On je rekao da su uhapšeni N. E, R. M, Ž. M, I. S, S. J.

„U našim je rukama sledeća pobeda za ustavnost. Policija ima potrebe za podrškom, dajte joj podršku. Grešku Srpske liste ne treba da plati Kosovo, već oni sami“, rekao je Kurti.

Više o najnovijoj krizi na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.