Kurti sa Svećljom posetio specijalce u J.Mitrovici: Neverovatan uspeh službenika na Severu, disciplinovani su i profesionalni

Kurti južna mitrovica
FOTO: Aljbin Kurti/Tviter

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, boravio je danas u južnom delu Kosovske Mitrovice, gde je posetio kamp Belvedere u kojem su stacionirane specijalne jedinice Kosovske policije.

„Upoznat sam sa akcijama i operacijama, aktivnostima i dostignućima Kosovske policije. Njihovi uspesi u vezi sa redom, zakonom i ustavnošću u naše četiri opštine na Severu zemlje su neverovatni“, smatra Kurti.

Tvrdi da su „motivacija i moral“ ovih službenika na „visokom nivou“, a profesionalnost i disciplina „bez premca“.

„Naša podrška njima je zagarantovana“, podcrtao je Kurti.

On je ujedno sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova, Dželjaljom Svećljom i direktorom Kosovske policije, Gazmendom Hodžom i drugima „uživao u toplim obrocima u novoj kantini kampa“.

Poseta Aljbina Kurtija dolazi za vreme nove krize na Severu Kosova izazvane upravo akcijama specijalnih jednica Kosovske policije na Severu Kosova još 26. maja.

Tada su ovi službenici uz upotrebu sile nasilno ušli u opštinske objekte u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku kako bi sprovele nove gradonačelnike izabrane na vanrednim izborima na Severu Kosova aprila meseca.

Od tada ispred ovih zgrada koje od 29. maja obezbeđuje KFOR traju protesti građana koji traže hitno povlačenje svih specijalnih jedinica sa Severa Kosova, kao i da tamo novi gradonačelnici ne dolaze.

Najozbiljniji incident do sada dogodio se u ponedeljak u opštini Zvečan kada su se Srbi sukobili sa KFOR-om koji je od njih zahtevao da oslobode prolaz za nekoliko policijskih vozila, pri čemu je povređeno više od 80 osoba – vojnika i demonstranata.

Nova kriza traje skoro dve nedelje, a za sada nema naznaka kada će biti završena uprkos snažnom angažovanju međunarodne zajednice.

Više o najnovijoj krizi na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.