Kurti: Cilj Kosova da se učlani u EU i NATO što pre, SEFTA najsigurniji put

Kurti bled forum
FOTO: Koha

Kosovo je „prozapadno“ orijentisano i teži pridruživanju EU i NATO-u što je pre moguće, kazao je danas kosovski premijer na Bledskom strateškom forumu. Ujedno je iskoristio priliku da promoviše svoju ideju o regionalnoj saradnji – SEFTA-u, kojom bi se poništio CEFTA sporazum u kojem Kosovo nema jednak status u odnosu na druge potpisnice ovog regionalnog sporazuma.

Danas je u Bledu održan strateški forum na kojim su bila dva panela. Kosovski premijer, uz druge lidere iz regiona, osim predsednika Srbije, govorio je na panelu posvećenom razmatranju proširenja EU.

Uključivanje šestorke Zapadnog Balkana u EU bilo bi od obostrane koristi, poručio je Kurti.

„Prvo, spoljne granice EU postale bi manje i to bi bilo dobro za obe strane. Takođe, svaki treći građanin šestorke Zapadnog Balkana nije stanovnik Zapadnog Balkana, on živi u Zapadnoj Evropi. Uključivanjem u EU, naše zemlje i dijaspora bile bi deo istog entiteta, a to bi bilo jako dobro za ekonomiju. Na primer, Kosovo ostvaruje skoro 20 odsto ukupnog BDP-a od doznaka”, rekao je Kurti, prenosi Koha.

Kaže da reforme koje sprovodi Kosovo i proširenje idu ruku pod ruku, ali i da bi trebalo sprovesti reforme u sistemu odlučivanja u EU – tj. da se ubrza proces proširenja.

Kurti je današnji panel iskoristio i za promociju svoje ideje o regionalnoj saradnji – SEFTA-u koji je predložio kao zamenu za aktuelni CEFTA sporazum.

Tvrdi da je ovaj model najsigurniji put za Zapadni Balkan ka Evropskoj uniji.

„Pre nekoliko meseci predložio sam SEFTA-u umesto CEFTA sporazuma, gde bi sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno napredovale ka EU. Verujem da je ovo najsigurniji put napred. Ne želim zanemariti pregovore između zemalja, ali verujem da bi SEFTA mnogo pomogla“, kazao je Kurti.

Precizirao je da su četiri stvari važne za Zapadni Balkan na putu ka EU: „Da imaju sredstva EU, ali i njene vrednosti – vladavinu prava protiv oligarhiije, demokratizacija protiv autokratije, suočavanje s prošlošću protiv ratnih zločinaca na vlasti i simetrija ili reciprocitet za prava manjina u balkanskim državama protiv nacionalne hegemonije“, rekao je on.

Na ovom istom panelu govorili su i albanski premijer, Edi Rama, kao i premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev.

Oni su takođe ukazali na važnost proširenja EU, tj. priključivanja zemalja Zapadnog Balkana.

U okviru Bledskog strateškog foruma, Kurti se sastao i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, kojem se zahvalio zbog podrške na putu Kosova ka evroatlantskim integracijama.

„Slovenačko predsedavanje Savetom EU doprineće jačanju otpornosti WB6 (šest zemalja Zapadnog Balkana)“, poručio je Kurti nakon sastanka na Tviteru.

Nakon ovog sastanka razgovarao je i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Kurti je takođe na Tviteru napisao da je sa Lajčakom razgovarao o odnosima EU i Zapadnog Balkana, kao i o predstojećim sastancima u okviru Briselskog dijaloga.

Kosovski premijer je ranije danas rekao da očekuje nastavak Briselskog dijaloga na jesen, ali i da to zavisi od posrednika u tom procesu – Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka.

Vučić na istom forumu, ali drugom panelu

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, uzeo je takođe učešće na Bledskom strateškom forumu, ali na panelu – „Budućnost Evrope – odoleti i istrajati“.

„Ne možemo da budemo deo Evropske unije dok ne rešimo odnose sa Prištinom. To je jasno svakome, ne treba da lažemo i obmanjujemo ljude u Srbiji po tom pitanju“, poručio je on.

Kazao je da ga brine činjenica da Priština kreće u nova lobiranja za priznanje, kao i sa zahtevima da budu prihvaćeni u međunarodnim organizacijama, čime, kako je ocenio, u potpunosti zaustavljaju dalju implementaciju Vašingtonskog sporazuma.

Ipak, Vučić dodaje da će i pored te činjenice, Srbija uvek biti spremna za razgovor i uvek će se odazvati pozivu iz Brisela.

Vučić je danas takođe imao odvojen sastanak sa specijalnim izaslanikom EU, Miroslavom Lajčakom, na kojem je tema bio upravo predstojeći dijalog Beograda i Prištine.

Nakon sastanka sa Vučićem i Kurtijem oglasio se i Lajčak.

„Na marginama Bledskog strateškog foruma 2021 održao sam dva važna i značajna odvojena sastanka sa predsedknikom Srbije i premijerom Kosova, kako bismo razgovarali o narednim koracima u narednim nedeljama povodom normalizacije njihovih odnosa“, poručio je izaslanik EU.

Bledski strateški forum biće nastavljen u četvrtak, kada će učesnici razgovarati o budućnosti Evrope, kao i o klimatskim promenama i njihovim posledicama po ekonomiju, transatlantske odnose i aktuelna globalna pitanja koja opterećuju međunarodne odnose.

Pročitajte još:

Vučić na Bledu: Ne možemo da budemo deo Evropske unije dok ne rešimo odnose sa Prištinom

Vučić sa Ramom i Zaevom: Bledski forum u senci Otvorenog Balkana – da živimo lepo sa komšijamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.