133.000 vakcina povučeno iz upotrebe na Kosovu, istekao im rok

Foto: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar zdravlja, Arben Vitia, saopštio je da su 133.234 vakcine AstraZeneke, koje su bile deo donacije iz Norveške, a kojima je istekao rok krajem avgusta, u sredu uklonjene iz upotrebe.

Vitia je na konferenciiji za novinare rekao da je istek njihovog roka davno najavljen, iako je, kaže, bilo dezinformacija o tome.

„Danas su povučene iz upotrebe 133.234 vakcine kompanije AstraZeneka koje su bile deo donacije iz Norveške, kojima je istekao rok. Ministarstvo zdravlja, od početka je najavljivalo da im je rok do 31. avgusta ove godine. Uprkos tome, bilo je dosta dezinformacija, uključujući i poslanike u Skupštini Kosova, o roku upotrebe ovih vakcina. To je značajno smanjilo interesovanje građana za primanje ove vakcine, do tačke odbijanja da ih prime. Nismo u mogućnosti da izaberemo vakcinu. Veliki broj zemalja u regionu nije imao priliku da bira i bio je vakcinisan vakcinama koje nisu sertifikovane od strane EMA i FDA. Za nas je davanje vakcina prioritet, pa smo ostali beskompromisni u tom pogledu i bićemo u budućnosti“, rekao je Vitia.

On je dodao da vakcina ima dovoljno i da neće dozvoliti da u zalihama ne bude vakcina.

„Imamo dovoljno vakcina i ni u jednom trenutku nećemo dozvoliti da ih ne bude u našim zalihama. Krajem ove ili početkom sledeće nedelje dobićemo 150.000 vakcina iz Nemačke, a nedelju dana kasnije još 100.000 iz Italije. Ove vakcine su takođe AstraZeneka sa rokom do novembra ove godine, ali takođe očekujemo da će preostale Fajzer vakcine stići početkom sledeće nedelje putem COVAX-a kao donacija SAD-a od 500.000 doza i preko 200.000 doza na osnovu bilateralnih ugovora sa kompanijom Fajzer, a koje nastavljaju da dolaze početkom svake nedelje”, rekao je Vitia.

Prema njegovim rečima, od sledeće nedelje vakcinacija će se vršiti i vikendom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.