Vučić sa Ramom i Zaevom: Bledski forum u senci Otvorenog Balkana – da živimo lepo sa komšijama

Vučić Rama Zaev
FOTO: Budućnost Srbije/Instagram profil

Otvoreni Balkan nema za cilj dominaciju Srbije u regionu, već je to naš pokušaj da živimo lepo sa komšijama, da imamo velike koristi – mi, Albanci, Makedonci i svi koji žele da se priključe inicijativi, kazao je večeras predsednik Srbije iz Slovenije, uoči Bladskog foruma.

Aleksandar Vučić stigao je ovog popodneva u Sloveniju, gde je nešto kasnije, u jednom restoranu, ugostio premijere Albanije i Severne Makedonije, Edija Ramu i Zorana Zaeva.

Uoči foruma, trojica državnika razgovarali su o inicijativi čiji su i sami inicijatori – Otvorenom Balkanu.

„Bledski forum u senci Otvorenog Balkana“, poruka je predsednika Srbije na Instagramu, uz fotografiju na kojoj je zajedno sa Ramom i Zaevom.

O istoj inicijativi koja je donedavno nosila ime mini šengen, predsednik je večeras govorio i u intervjuu za TV Pink.

Vučić je siguran da Otvoreni Balkan ima budućnost jer – „ne možete da zaustavite narode koji žele nesmetano i međusobno da sarađuju, bore za sve principe na kojima počiva EU“.

„Ne znam kome bi smetalo da između Beograda i Skoplja i Beograda i Tirane nemate granica. Mislim da je to veoma važno i da ne postoji neko ko bi mogao na bilo koji način da nam ukaže na to zašto bi to bilo loše“.

Takav ne postoji, tvrdi predsednik, ali i dodaje da postoje oni koji nisu saglasni i misle drugačije.

„Nisu sigurni da mogu da upravljaju tim procesima, jer ne upravljaju, upravljamo sami – mi koji smo doneli odluku o svemu tome“, naznačio je Vučić.

Kaže da razume da su velike sile još od sticanja nezavisnosti Srbije pokušavale na svaki način da drže sve pod kontrolom – da Srbiju „obuzdavaju“, a jačaju druge.

„Nije to od juče. I zato je za nas strahovito važno da čuvamo mir i da nastavimo da snažimo Srbiju“, kazao je predsednik.

Podcrtao je još jednom da ne smemo da zaboravimo da je „nekome“ u interesu da ne dozvoli Srbiji da jača.

„Postoje pojedine sile kojima to ne odgovara (da Srbija jača). Oni će doći i reći će vam – ‘čestitam’, svaki dan to čujem, ali zašto bi im to odgovaralo? Nije im odgovaralo decenijama i vekovima i pokušavaće da spuštaju Srbiju i podrže druge“, kazao je.

Te iste sile, prema rečima predsednka, doživljavaju Otvoreni Balkan kao inicijativ usmerenu ka tome da Srbija još više dominira u regionu, međutim, predsednik kaže da to nije tako.

„To je naš pokušaj da živimo lepo sa komšijama, da imamo mi velike koristi, ali da imaju i oni koristi, i Albanci i Makedonci i svi ostali koji žele da se priključe inicijativi“, kazao je Vučić.

Podsetivši da su SAD, Višegradska grupa, kao i šef danske diplomatije, dali podršku inicijativi, izrazio je nadu da će je i drugi podržati.

Angela Merkel uskoro dolazi u Srbiju, a Vučić ide na važno mesto za celokupni srpski narod

Vučić je ujedno najavio večeras da očekuje posetu Srbiji od strane nemačke kancelarke, Angele Merkel. Osim toga, najavio je i da će uskoro da ide na jedno „važno mesto za celokupni srpski narod“, a gde, kako kaže, nijedan predsednik nikada nije bio.

Sutra na Bledu počinje Bledski strateški forum u sklopu kog će biti održana dva panela, a na kojem će učestvovati lideri regiona i drugih evropskih zemalja, kao i zvaničnici EU.

Vučić će, prema najavama beogradskih medija, kao jedini političar iz regiona govoriti na panelu posvećenom budućnosti Evrope, zajedno sa liderima Evropske unije. Najavljen je i ‘tet-a-tet’ sastanak sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, nakon panela, kao i sastanak sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišel.

Takođe, predsednik Srbije imaće odvojeni sastanak i sa slovenačkim kolegom, Borutom Pahorom.

Na istom forumu, ali na drugom panelu – posvećenom razmatranju proširenja EU, sutra će uzeti učešće i kosovski premijer, Aljbin Kurti, koji je takođe danas otputovao za Sloveniju.

Pored kosovskog premijera, na panelu će govoriti i premijeri Slovenije, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije, Poljske, član predsedništva BiH i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Kristijan Šmit.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.