Kurti će insistirati na svoje četiri tačke u drugom susretu sa Vučićem

Aljbin Kurti
FOTO: KoSSev

Tekst preuzet sa KosovaPress

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, insistiraće na svoja četiri predloga koja je izneo na prvom sastanku sa Vuičićem u Briselu, o kojima će razgovarati i na drugom sastanku. Međutim, civilno društvo ih smatra nerealnim da bi se krenulo napred u procesu dijaloga Beograda i Prištine, piše KosovaPress.

U međuvremenu, uprkos činjenici da o dnevnom redu rasprave zakazane za 25. jul ne postoji saglasnost, za naredne dane najavljen je sastanak na nižem rangu, ali isti nije potvrđen ni od Vlade Kosova, ni od strane Evropske Unije.

Pacoli: Insistiraćemo da Srbija prihvati naša četiri predloga

Poslanica Pokreta Samoopredeljenje, Fitore Pacoli, kaže za KosovaPress da očekuje da će Srbija da prihvati četiri predloga data na prvom sastanku i da će se nastaviti.

“Imamo četiri predloga koja imamo na poslednjem sastanku, očekujemo da će ih Srbija ozbiljno shvatiti i da ćemo krenuti dalje. To su naša četiri predloga na koje ćemo insistirati da ih Srbija prihvati. Ne znam više o ovom pitanju, nemam informacije, trebalo bi da pitate vladu o ovome“, izjavila je ona.

Abraši: Kurtijevi predlozi su dobri, ali su nerealni

Ali ovaj pristup se ne vidi kao povoljan za Kosovo. Emir Abraši iz Demokratije Plus kaže da su četiri predloga premijera Kurtija dobra, ali da nisu realna da se sa njima krene napred u pravcu dijaloga.

“Četiri predloga premijera Kurtija su dobra, ali su nerealna da se krene napred. Budući da se srpska strane neće obavezati, u odsustvu te obaveze, kakav će biti stav Kosova? Da li će se nastaviti sa procesom dijaloga ili ćemo se povući? Sama činjenica dijaloga znači da moramo doći do tačke kompromisa. Zbog toga mislim da bi Vlada Kosova trebalo da blisko sarađuje sa našim partnerima kako bi napredovala u stvarima koje nam odgovaraju, međutim, ne možemo biti tvrdoglavi u ovom procesu i ne možemo biti nekonstruktivna stranka u procesu dijaloga“, kaže Abraši.

Abraši: Dogovori o temama mogu se postići u koordinaciji sa EU

U vezi sa potrebom da se sastanci nižeg političkog ranga dogovore o dnevnom redu, Abraši je za KosovaPress rekao da su takvi koordinacioni sastanci dobri, ali dogovori se mogu postići i u koordinaciji sa posrednicima u dijalogu, u ovom slučaju sa Evropskom Unijom.

“Svaki koordinacioni sastanak je dobar, jer uspevamo da imamo jasnost u vezi sa kontinuitetom procesa dijaloga. Međutim, ovi sporazumi o temama mogu se postići u koordinaciji sa EU, dve strane iznose svoje stavove i na kraju Evropska unija koordinira, jer ima ulogu moderatora u ovom procesu“, kaže on.

Što se tiče mogućnosti održavanja takvog sastanka tokom sledeće nedelje, KosovaPress je pokušao da dobije informacije od prvog zamenika kosovskog premijera, Besnika Bisljimija i vladinog portparola, Perparima Krieziua, ali oni nisu odgovorili.

Iako, portparol Evropske Komisije, Peter Stano, u odgovoru za KosovaPress nije najavio da će možda postojati preliminarni sastanak najnižeg političkog ranga između kosovske i srpske strane, kazao je da će datumi i dnevni red dijaloga biti objavljeni u bilo koje vreme, kada je to prikladno.

“Objavićemo datume i dnevni red budućih sastanaka za dijalog kad god je to potrebno. Kao opšte pravilo, ne najavljujemo sastanke na tehničkom nivou stručnjaka. Stoga bismo objavili samo da jeste i kad god je to prikladno“, rekao je.

Na prvom sastanku na visokom nivou u okviru nastavka dijaloga između Kosova i Srbije, premijer Kurti je predložio da šest zemalja zapadnog Balkana unapredi CEFTA-u u SEFTA-u, Kosovo i Srbija odmah potpisuju zajednički sporazum kojim se obavezuju da neće napadati jedni druge. Treći predlog je bio nakon uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije – da se u obe zemlje postigne bilateralni reciprocitet, uključujući i pitanje manjina. Dakle, Srbi na Kosovu treba da imaju svoje Nacionalno veće kao što to imaju Albanci i Bošnjaci u Srbiji. Kao konačni predlog, Kurti je zahtevao ostavku Veljka Odalovića iz srpske delegacije i da bude saslušan po pitanju nestalih.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.