Kurti: Borelj izmenio izjavu, prištinska opozicija dogovor ocenila kao predaju

FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Kosovski premijer Aljbin Kurti dao je poslanicima pojašnjenja o sporazumu koji je postignut u sredu u Briselu. Prema njegovim rečima, Priština nije promenila stav, ali se EU složila sa uslovom Prištine da u zamenu za suspenziju odluke o registarskim tablicama, francusko-nemački predlog postane deo intenzivnih razgovora u Briselu. Dogovorom koji je postignut u Briselu opozicija je Vladu Kosova opisala da se predala i da je nemoćna.

Za dogovor o registarskim tablicama koji je postignut u Briselu, premijer Aljbin Kurti rekao je da će to ubrzati proces normalizacije odnosa sa Srbijom.

Kurti je na kritike da se Priština nije složila sa onim predlogom u ponedeljak, rekao da se razgovor o sporazumu koji je vođen početkom nedelje veoma razlikuje od dogovora koji je postignut.

Prema njegovim rečima, EU se u sredu složila sa onim zbog čega je otišao u Brisel, odnosno za početak ubrzanog pregovaranja o predlogu EU, inače poznatom kao francusko-nemački predlog.

„Naš cilj je bio da francusko-nemački predlog, kroz obavezujući sporazum, postane predmet pregovora u Briselu… Ono što je sinoć urađeno, promenjena je izjava Borelja, mi nismo promenili stav, Borelj je promenio izjavu i to je jako dobro“, rekao je Kurti.

Prema sporazumu, Priština neće izdavati kazne za nelegalne registarske tablice, Srbija više neće izdavati tablice sa oznakama srpskih gradova na Kosovu.

Ali, prema rečima srpskih zvaničnika, postojećim automobilima sa KM registarskim tablicama biće dozvoljeno da nastave registraciju kako bi se slobodno kretali.

Kosovski premijer drugačije tumači ovaj paragraf sporazuma.

„Sada se tamo na severu više ne izdaju registarske tablice i jako je dobro što su ti ljudi ovde registrovani… svi su registrovani i nema više registracija“, naveo je Kurti.

Ovaj sporazum, za ove recipročne akcije, rekao je Kurti, ističe u martu 2023. godine, kada se takođe planira okončanje pregovora o francusko-nemačkom predlogu.

Međutim, Kurtijevo shvatanje o registarskim tablicama u Briselu opozicija vidi kao „predaju i slabljenje države Kosovo“.

„Povratak i prihvatanje istog sporazuma pokazuje neozbiljan pristup Vlade. Potrebna nam je transparentnost u dijalogu, a ne kontradiktorne izjave i selektivni pristupi“, rekao je poslanik LDK Armend Zemaj.

„Pravno obavezujući konačni sporazum je terminologija od početka, dobro je da razumete važnost procesa. Shvatili ste da je potrebna koordinacija, rekli ste da nećete ići sami, ne možete sami, jer ova skupština daje poslednju reč“, izjavio je šef PDK Memlji Krasnići.

„U potpunosti se slažem, Skupština ima poslednju reč, ja ne mogu bez vas a ne možete ni vi bez mene. Imate redovnijeg premijera u parlamentu od mnogih poslanika. Mnogi poslanici dolaze ređe od mene,“ odgovorio je Kurti.

Od premijera je zatraženo da pronađe rešenje za Srbe u ostavci.

„Juče dogovorom nije rešena situacija na severu. Izazov koji nas čeka je povratak onih koji su napustili posao ili potpuna pozicija”, rekao je predsednik AAK Ramuš Haradinaj.

„Apelovao sam na Srbe da ne idu, ali nemam načina da apelujem na njih da se vrate, jer je njihov odlazak pojedinačni politički čin, njihov povratak je ustavno-pravno pitanje. Povratak Srba ne može biti politički. Da ne idu – da, ali da se vrate – ne mogu”, rekao je Kurti.

Premijer Kurti zahvalio je američkom ambasadoru na Kosovu Džefriju Hoveniju na ulozi koju je imao u postizanju sporazuma o registarskim tablicama.

Kurti: Sada se otvara put za intenzivne razgovore o punoj normalizaciji odnosa

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Briselski proces i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.