Milivojević: Sve što radi s Kosovom, Vučić krije od sopstvenog naroda

Cvijetin Milivojević
FOTO: N1

Politikolog Cvijetin Milivojević izjavio je da pregovarački tim Beograda, nije u Briselu ostvario nikakvu pobedu po pitanju registarskih tablica i da su sve odluke koje je u proteklih deset godina doneo Aleksandar Vučić o Kosovu bile bez znanja javnosti.

Milivojević je agenciji Beta kazao da je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao da se Srbija obavezala da će prestati da izdaje registarske tablice s denominacijom kosovskih gradova, dok je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kazao da će Srbi „najnormalnije“ moći da registruju i produže KM tablice.

„Više verujem Borelju nego Petkoviću. U proteklih desetak godina o rešavanju situacije na Kosovu više smo se pravovernije informisali od evropskih političara nego od srpskih“, istakao je Milivojević.

Po njegovim rečima, Vučić je iz pregovaračkog tima i iz Srpske liste isključio sve misleće Srbe s Kosova i zbog toga je ono danas na korak od de jure nezavisnosti.

„Srbi su sada po nalogu iz Beograda napustili i radna mesta u kosovskim institucijama. Pitanje je šta će biti s tim ljudima? Posledice takve politike su katastrofalne“, naglasio je politikolog.

Dodao je da već godinama niko ne zna s kojim mandatom i o čemu Vučić razgovara s kosovskim političarima.

„On je još 2013. godine prihvatio član 11. Briselskog sporazuma po kome srpska strana prihvata da se izbori na Kosovu održe po kosovskim zakonima. U Briselskom sporazumu se nijednom rečju ne spominje Srbija. Ko mu je to dozvolio? Vučić sve što radi s Kosovom krije od sopstvenog naroda i od svojih najbližih saradnika iz Vlade Srbije“, ocenio je Milivojević.

Fascinantno je, dodao je, što dobar deo javnosti i opozicionih političara „i levih i desnih“, smatra da to što radi Vučić, „možda i nije loše“.

„Vučić je svojom propagandom uspeo da ubedi najveći deo javnosti da se on uspešno bori za očuvanje Kosova. A ustvari, istina je da je Beograd predao Prištini sve elemente državnosti. Za sadašnje stanje odgovornost ne snosi samo Vučić. Kada je potpisan Briselski sporazum pojedini opozicionari su Dačića (Ivica) poredili s Niksonom (Ričard), a Vučića s Đinđićem (Zoran)“, istakao je Milivojević.

Na pitanje Bete, kako vidi konačno rešenje kosovskog pitanja, Milivojević je rekao da će o tome odlučiti dve super sile u Savetu bezbednosti, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija.

„Jedini pozitivni utisak u ovoj situaciji je to što se predstavnici SAD sve više pitaju. Bilo bi dobro da u razgovorima o Kosovu učestvuju i predstavnici nekih drugih zemalja koje su stalne članice Saveta bezbednosti, jer će konačno rešenje biti doneto u Ujedinjenim nacijama“, smatra Milivojević.

Istakao je da EU ne može da donese konačnu odluku jer u toj zajednici ne postoji jedinstven stav o Kosovu.

„Za Kosovo nema rešenja bez kompromisa. Nijedna od dve strane ne sme biti apsolutni pobednik niti potpuni gubitnik. Amerikanci su majstori za kompromisna rešenja, kao što su to uradili s Dejtonskim sporazumom na primeru Bosne i Hercegovine, gde se sve tri strane osećaju po malo pobednicima i po malo gubitnicima. Alternativa kompromisu je status kvo, kao na Kipru još od 1974. godine“, zaključio je Milivojević.

N1

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucijaBriselski proces i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.